Гледайте филма Анатомия на греха, който ще се излъчи тази

...
Гледайте филма Анатомия на греха, който ще се излъчи тази
Коментари Харесай

Гледайте Анатомия на греха - филм за престъплението, наказанието и изкуплението

Гледайте кино лентата " Анатомия на прегрешението ", който ще се излъчи довечера - 12 януари от 22.00 часа, в поредицата " В кадър ". Лентата на Мария Костова и операторите Станислав Ангелов и Анна Андреева споделя за грешниците зад решетките и за стигмата, която те заличава като човек. За съдбовната неточност, която трансформира животи и за обществото, склонно да отнеме и минималната вяра за смяна. Темата за закононарушението и наказването е прегледана във кино лентата през историите на двама пандизчии и един духовник, избрал да се грижи за душите им. В изповедите им се търси отговор на въпроса - по какъв начин и за какво се ражда злото. Три истории за прегрешението и опрощението.

" Филмът е много човешки, въпреки че местоположението му е много особена - отиваме в Старозагорския затвор.
Ако имаме една дихотомия закононарушение - наказване, се опитваме да забележим какво следва по-късно. Опитахме се да намерим вяра на едно от най-безнадеждните места - в пандиза. И я намерихме. Оказа се, че това е пандизът с най-вече параклиси в България и у първото заведение за отнемане от независимост у нас с построен православен храм в него. Там служи о. Йордан, един същински свещеник в цялостния смисъл на думата. Той счита, че даже за най-големия нарушител има вяра да се поправи и да промени мисленето си ", сподели Мария Костова в " Денят стартира ".



Близо 30 години в храма в пандиза служи отец Йордан - свещеникът, който отхвърля да съди грешниците и твърди, че и най-големите измежду тях заслужават да не им бъде отнемана вярата - за смирение, помилван и различен вероятен живот. Отец Йордан споделя за човешките истории в пандиза и дава друга позиция на тематиката за прегрешението, прошката и изкуплението.



Мария Костова беседва и с двама лишени от независимост - Георги и Христо. Георги е на 70 години. В пандиза е от 12 години - за ликвидиране. Не обича да се връща към него. Всеки ден се пита за какво му се е случило и какъв е урокът, който ориста желае да му даде. Осъден е на 22 години, само че се надява да излезе предварително. За 11 години не е имал нито едно рандеву.



" Той е на 70 години и въпросът е изобщо дали ще доживее да излезе от пандиза. Мечтае откакто излезе да отиде в планината и да прекара последните дни на живота си там. Осъденият палач е клисар в църквата на пандиза ", споделя създателят на кино лентата.



Другият лишен от независимост е Христо. На 44 години, 15 от които е прекарал в единична килия. Осъден е на пожизнен затвор - поради брутално ликвидиране. Зад решетките приел Христовата религия и твърди, че откровено се разкайва. Често мисли за случилото се и се моли най-малко Господ да му елементарни - осъзнава, че за хората прегрешението му е прекомерно огромен.



" Тези хора по нищо не се разграничава от нас. Големият въпрос, който този филм задава е дали се вглеждаме задоволително добре в индивида против себе си и какво можем да открием в него. Виждаме ли се в действителност като хора? И по какъв начин един човек минава от светлата към тъмната страна? Това не е филм, който оневинява наказани хора за доста тежки закононарушения. Това е филм, който се пробва да види светлото в най-тъмното и да даде вяра, поглеждайки през животите на двама души, който са създали нещо непростимо - да се опитаме да забележим и себе си и да не издаваме толкоз елементарно присъди. Това не е място, забравено от Бога и по тази причина подсигурява наличието на о. Йордан ", сподели Мария Костова.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР