Гледаме над 13 милиарда години назад, заяви администраторът на НАСА

...
Гледаме над 13 милиарда години назад, заяви администраторът на НАСА
Коментари Харесай

НАСА показа снимка, разкриваща най-далечните кътчета на Вселената

Гледаме над 13 милиарда години обратно, съобщи админът на НАСА Бил Нелсън

Най-далечното и най-старото изображение на Вселената беше показано от американската галактическа организация НАСА на особено събитие в Белия дом в наличието на американския президент Джо Байдън.

Това е първата фотография, направена с телескопа “Джеймс Уеб”, който е на стойност 10 милиарда $ и се счита за модернизиран правоприемник на “Хъбъл”.

Изображението беше разказано от Байдън като “нов прозорец към Вселената”.

На него се виждат първите галактики, формирали се малко след Големия гърмеж преди 13,8 милиарда години. Галактическият куп на фотографията е подобен, какъвто е бил преди 4,6 милиарда години. Тази първа цветна фотография бележи „ исторически “ ден за човечеството, добави американският президент.

Очаква се това да е първата от серия фотоси, които следва НАСА да покаже. Те включват изображение на огромна газообразна планета отвън Слънчевата система, две изображения на мъгливост, където се раждат и умират звезди, както и изображение на пет близко ситуирани галактики, които се обикалят една към друга, оповестява Българска телеграфна агенция.

“Гледаме над 13 милиарда години обратно. Връщаме се съвсем в началото”, сподели по време на събитието в Белия дом админът на НАСА Бил Нелсън.

Той разказа изображението като “светлина от галактики, изкривена от други галактики, пътувала в космоса милиарди години, преди да стигне до хората”. По думите на Нелсън в идващите изображения, които ще бъдат показани от НАСА, ще има връщане още по-назад - на 13,5 милиарда години.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР