Главоболие и световъртежи заради смяна на времето. Промяната в температурите

...
Главоболие и световъртежи заради смяна на времето. Промяната в температурите
Коментари Харесай

Главоболие и световъртежи заради смяна на времето


Главоболие и световъртежи поради промяна на времето. Промяната в температурите е стрес за организма. Смяната на сезоните е съпроводена и с внезапни промени в температурите, влажността и налягането. Особено с наближаването на пролетта постоянно сме очевидци по какъв начин един ден може да е топло, а идващите няколко дни времето внезапно да застудее и да е напряко зимно. Това може да докара до разнообразни неразположения и стрес за организма.
Една от аргументите за по-честите главоболия е внезапно намаляване на налягането. Тогава налягането в кухините – да вземем за пример синусите, се трансформира доста по-бавно от атмосферното. Така през времето, в което съществуват тези разлики, е налице изразен в друга степен дискомфорт, който е директно подвластен от скоростта, с която организмът се приспособява.

Други последствия от смяната на атмосферното налягане са честите недоволства от световъртежи и вариране на кръвното налягане. Много хора с контузии в ставите също се оплакват от болки, които даже предшестват измененията във времето. Обяснението е, че сред ставните цепки, които се образуват сред ставните повърхности, също се упражнява несъмнено налягане, което при промени в атмосферното налягане се отразяват по сходен метод както и при главоболията.

Много е значимо да съобразим облеклото и приема на течности през другите сезони. Така да вземем за пример през зимните месеци постоянно забравяме да одобряваме повече вода, мислейки, че щом не се изпотяваме, течностите в тялото се резервират и потребностите са ни по-малки. Но това е неправилно разбиране. С издишания въздух през зимните месеци губим доста повече вода под формата на водна пара, с която се цели носната лигавица да остане влажна и затоплена.

Рязкото намаляване на температурите се отразява върху кръвоносните съдове и по-конкретно оказва съдосвиващо деяние. С това се изяснява и зачестяването на така наречен стенокардни пристъпи заради нарушеното кръвоснабдяване на сърдечния мускул като резултат от редуцирания луфт на коронарните съдове. Освен това кръвта стартира да оказва по-изразено налягане върху съдовата стена заради по-малкото пространство. Последствията са нараснало кръвно налягане. Друга смяна, която се следи под въздействието на студа, е сгъстяването на кръвта, което при пациенти с предразположеност към тромбообразуване основава риск от неочаквани произшествия.

Според кардиолозите температурата сред 18 и 25°C на околната среда е най-ниската сърдечносъдова смъртност.

Ако се постанова да се адаптирате към ниските температури, е желателно диетата ви да бъде високоенергийна, с повече мазнини, витамини, само че също и плодове и зеленчуци. Препоръчва се и спомагателен банкет на витамин С. Не забравяйте също по този начин, че спортът, физическата интензивност и закаляването също форсират процеса на адаптацията.

Затоплянето на времето също може да докара до световъртежи и неразположения, сърдечни проблеми, мигрена.

Опитайте се да спите задоволително. Стандартната рекомендация е 7-8 часа в денонощие, макар че върху потребността от сън въздействат възрастта и някои болести. Например хората с намалено кръвно налягане, с цел да възстановят силите си, се нуждаят от към 10 часа сън.

Друго значимо предписание е да бъдете дейни и да се движите повече. Това ще ви разреши да упражнявате сърцето си и да повишите еластичността на кръвоносните си съдове. По този метод организмът по-лесно ще се приспособява към измененията в околната среда.

Най-добрият метод да упражнявате кръвоносните си съдове е контрастният душ. Пуснете топлата вода, постойте под нея 2-3 минути. После увеличете температурата за 1 минута, а след това постойте под хладка вода 30 секунди. Според експертите контрастният душ би трябвало да приключи с хладка вода. Разликата сред горещата и хладката вода не трябва да надвишава 15 градуса.

– Старайте се по-често да бъдете на чист въздух

– Хипертониците е добре като профилактично средство да одобряват чай от глог, шипка и арония

– Не подценявайте натуралните билкови успокоителни средства

– За хипотониците са целесъобразни тонизиращи чайове от елеутерокок или женшен.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР