Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че президентът Румен Радев е

...
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че президентът Румен Радев е
Коментари Харесай

Цацаров за решението на Радев: Президентът просто изпълни Конституцията

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че президентът Румен Радев е извършил опцията, дадена му от Конституцията, да не подпише указа за избора на Иван Гешев за нов основен прокурор.

" Президентът просто извърши Конституцията. Конституцията дава правото както да подпише декрет, по този начин и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си пълномощия. Аз мога да разясня претекстовете като правист, като жител, само че не е редно да ги разясня, предвид на това, че все още съм настоящ основен прокурор. Коментирам ги по този начин: Президентът има право да върне, даже без претекстове, в съответния случай ние чухме изложени претекстове, дали ги споделям, или не - е напълно обособен въпрос ", разяснява Цацаров.

Избраният от Висш съдебен съвет за основен прокурор Иван Гешев от своя страна съобщи:

" Благодаря на президента, тъй като съблюдава Конституцията и се произнесе в обозрим период, както споделя. Благодаря и на професионалната общественост на прокурорите и следователите, която очевидно седи зад мене при този избор, тъй като този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия Висш съдебен съвет - тези, които гласоподаваха за мен на чуването, и тези, които бяха срещу мен, тъй като се организира една открита, транспарантна, обществена процедура при съблюдаване на законовите условия. Процедурата продължава. Надявам се, че Висш съдебен съвет ще продължи по този метод - със съблюдаване на закона и осъществяване на открита и обществена процедура ".

Според Цацаров Висш съдебен съвет може да се произнесе за избора на нов основен прокурор незабавно след публикуването на отхвърли на президента в Държавен вестник. Заедно с Гешев двамата участваха в Народното събрание в постоянна среща с представители на Венецианската комисия.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков разяснява във Варна обстановката с избора на нов основен прокурор след връщането за прегласуване от президента.

" По същия метод президентът употребява своето конституционно пълномощие и върна моя избор преди две години. Чест прави на президента, че го направи в рационален период. Оттук нататък следва ново прегласуване. Ако не събере 17 гласа, тогава се приключва процедурата и стартира нова ".

Чолаков сподели още, че в понеделникът изтича срокът за оборване на решенията от локалните избори, само че в някои съдилища има към този момент по 10-11 каузи. Все още обаче не е формирано дело за анулиране на избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР