Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепя ограничаване на съкратеното съдебно следствие

...
Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепя ограничаване на съкратеното съдебно следствие
Коментари Харесай

Ще падне ли бързият съд за убийци?

Главният прокурор Сотир Цацаров поддържа ограничение на съкратеното правосъдно разследване при тежка телесна щета и съзнателно ликвидиране и счита, че смяната би трябвало да се одобри. Обвинител №1 разгласи позицията си по време на дебатите в парламентарната правна комисия за проблема с бързия съд, който води и до по-леки присъди, заяви trafficnews.bg.

В момента импортираните планове в Народното събрание за законови промени са четири. Българска социалистическа партия, “Обединени патриоти” и “Воля” желаят да отпадне опцията за бърз съд при направени признания, в случай че е осъществено тежко ликвидиране или е породена тежка телесна щета. От ГЕРБ оферират съкратеното произвеждане да остане, само че съдът да не бъде длъжен да понижи присъдата, както е в този момент. Тяхното предложение е наказването да може да се понижава с 1/5, а не с 1/3.

„ Трябва да избираме сред провеждането на съкратеното правосъдно разследване или това, което носи възприятието на правдивост. Трябва да предпочетем по-високата полезност - възприятието на справедливостта”, сподели Цацаров. Той акцентира, че методът да не се ползва съкратеното правосъдно разследване при умишлени убийства и тежки телесни повреди е коренен, само че прокуратурата го поддържа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР