Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му и единствен кандидат

...
Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му и единствен кандидат
Коментари Харесай

Цацаров взе със себе си Гешев при първото си официално посещение в САЩ

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му и единствен претендент за негов правоприемник Иван Гешев са на посещаване в Съединени американски щати, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване. Заедно с тях са още ръководителят на Държавна организация " Национална сигурност " Димитър Георгиев, ръководителят на Държавна организация " Разузнаване " Атанас Атанасов и изпълняващият длъжността шеф на Служба " Военна информация " Велко Атанасов.

От известието на прокуратурата се схваща, че визитата на българската делегация е по покана на американската страна. Посещението е планувано за интервала от 14 до 17 октомври. В работната стратегия са включени срещи във Федералното бюро за следствие, Съвета за национална сигурност към Белия дом, както и в други правоохранителни органи във Вашингтон.

" Основна тематика на диалозите е съдействието сред правоохранителните органи на Съединени американски щати и България, обменът на информация, противодействието на корупцията и проведената престъпност, прането на пари, както и дейностите в отбрана на националната сигурност ", написа още в формалната информация за визитата.

От " Свободна Европа " напомнят, че това е първа публична аудиенция на Цацаров в Съединени американски щати, като допълват, че до момента е бил в страни като Турция, Казахстан, Китай и Русия. По информация на медията срещите на българските представители във Вашингтон са били проведени от американското Министерство на правораздаването, част от което са основният прокурор и ФБР. Посещението е било поискано от Цацаров, с цел да се обсъдят данни по делото " Русофили ". По него обвинен за шпионаж е ръководителят на едноименното придвижване Николай Малинов.

Разследва се още и въздействието на пенсионирания военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников в политическия живот на страната. По информация на " Свободна Европа " предпочитана тематика от американска страна е било " задграничното зловредно въздействие ", което се свързва с подкрепяни от Русия действия на територията на България.

В началото на 2015 година Цацаров подписа Програма за съдействие с прокуратурата на Руската федерация, а две години по-късно бе на публично посещаване при съветския си сътрудник Юрий Чайка. Година по-късно на посешение в Русия е бил и Иван Гешев, като за визитата му се разбра след питане на " Дневник " по Закона за достъп до обшествена информация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР