Главният прокурор на румънската Дирекция за разследване на престъпленията на

...
Главният прокурор на румънската Дирекция за разследване на престъпленията на
Коментари Харесай

Румънският главен прокурор Феликс Банила подаде оставка

Главният прокурор на румънската Дирекция за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ) Феликс Банила подаде през днешния ден оставка, съобщи организация Аджерпрес.

Оттеглянето му от поста бе поискано от президента Клаус Йоханис поради метода, по който се организира следствието на закононарушенията в южния град Каракал. Първоначално Феликс Банила отхвърли да подаде оставка, като посочи, че активността на ДРПОПТ не се лимитира единствено със случая в Каракал, предава Българска телеграфна агенция.

В този южен румънски град през месец юли бе отвлечена и убита 15-годишната Александра Мачешану. Покрай следствието на закононарушението стана ясно, че обвиненият за нейното ликвидиране - 66-годишният Георге Динка, евентуално е умъртвил и 18-годишната Луиза Меленку. Тези разкрития потресоха Румъния и доведоха до оставката на тогавашния министър на вътрешните работи Николае Мога.

Представяйки оставката си през днешния ден, основният прокурор на ДРПОПТ уточни, че казусът Каракал не надвишава равнището на неговата подготвеност. Банила сподели, че не се укорява в нищо, само че е решил да подаде " почетна оставка ". Решението да се отдръпна Банила е взел след диалог с и.д. основен прокурор, с министъра на правораздаването Ана Бирчал и с членове на прокурорската секция на Висшия съвет на магистратурата. Феликс Банила уточни, че подава оставка не тъй като не е извършил дълга си, а с цел да даде опция на ДРПОПТ да продължи активността си без напън.

Съгласно процедурата в румънското законодателство министърът на правораздаването Ана Бирчал е изпратила оставката на президента Клаус Йоханис. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР