Главният прокурор на Република България внесе в Конституционния съд (КС)

...
Главният прокурор на Република България внесе в Конституционния съд (КС)
Коментари Харесай

Гешев сезира КС заради орязването на бюджета за съдебната власт

Главният прокурор на Република България внесе в Конституционния съд (КС) искане за оповестяване на противоконституционност на член 2, алинея 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, което касае бюджета за прокуратурата. В настояването се показва, че правосъдната власт следва да разполага със средствата, нужни за естественото й действие при съблюдаване на правилото за разделянето на управляващите и пълномощията им, оповестяват от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Бюджетните разноски за 2022 година за всички органи на правосъдната власт са избрани в член 2 алинея 2 от Закона за бюджета като след първичното предложение на Министерски съвет по предложение на група народни представители тези средства са понижени с близо 20 млн. лв. .

Конституционният съд (КС) при изговаряне още през 2015 година (решение №4 от 14.07.2015 година по к.д. №3/2015) приема, че „ член 117, алинея 3 от Конституцията планува категорично обособяването на независим бюджет на правосъдната власт като изискване за нейната самостоятелност и обикновено действие “.

Значителното понижаване на средствата в бюджета на прокуратурата и като цяло в бюджета на правосъдната власт неизбежно ще засегне ефикасното практикуване на нейните функционалности и ще докара до неспособност за пълноценно практикуване на пълномощията ѝ . Недопустимо е по този метод индиректно да се цели влияние по отношение на независимостта на органи на правосъдната власт и реализиране от страна на законодателната власт на цели, разнообразни от конституционно откритите, с неразбираеми претекстове за промени и преструктуриране, се показва в настояването до Конституционен съд.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР