Главният прокурор на Република България Иван Гешев уведоми министъра на

...
Главният прокурор на Република България Иван Гешев уведоми министъра на
Коментари Харесай

Службите пак уличиха първи секретар на руското посолство в шпионаж

Главният прокурор на Република България Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Теодора Генчовска за осъществена нерегламентирана разследваща активност евентуално в интерес на Руската Федерация от лице с дипломатически имунитет - първи секретар, оповестиха от прокуратурата.

" Под надзора на Специализираната прокуратура се правят дейности по следствие, взаимно с Държавна организация " Национална сигурност ", по формирано наказателно произвеждане по член 104 от Наказателен кодекс. В хода на следствието е открито, че лице, ползващо се с дипломатически имунитет, изразяваща се във евентуално нерегламентирано събиране на информация от национално значение. Същият е упълномощен като " първи секретар " в Посолството на Руската Федерация. Горното съставлява нарушаване на член 41 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки.

С оглед на това, основният прокурор уведоми министъра на външните работи за събраните в хода на следствието данни за евентуално осъществено закононарушение от страна на представител на дипломатическата задача на Руската Федерация в София за предприемане на дейности по подготвеност ", се споделя още в днешното известие на прокуратурата.

Това не е първият случай, в който службите ни засичат съветски първи секретар да е забъркан в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година Министерство на външните работи разгласи за личност нон грата и различен съветски посланик, махленски в шпионаж. За това стана ясно, откакто от прокуратурата оповестиха, че първи секретар от посолството на Русия е работил като разузнавач в България от съвсем една година.

Припомняме , по-рано през днешния ден стана ясно, че двамата чиновници на ДАНС, разследвани за шпионаж в интерес на Русия, са отстранени. Това става, откакто през вчерашния ден беше извършена спецоперация в постройката на ДАНС за търсене на съветски шпиони.

На 18 март 2022 година България изгони 10 съветски дипломати.

В първите дни на март месец бе оповестено, че Специализираната прокуратура и ДАНС проверяват българин за шпионаж в интерес на Русия и че съветски посланик е шпионирал в интерес на страната си на фона на напрегнати връзки сред България и Руската федерация след нахлуването в Украйна. Тогава уличеният в шпионаж българин се оказа бригаден военачалник от запаса Валентин Цанков .

На 18 март 2021 година у нас бяха арестувани шестима души, взели участие в група за шпионаж в интерес на Русия . От Министерството на защитата потвърдиха за двама арестувани свои чиновници, само че от Народното събрание тогава обявиха, че не са известени по каналния ред.

Акцията бе избрана от основния прокурор Иван Гешев като пробив без аналог в новата ни история, а от тогавашния боен министър Красимир Каракачанов - като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - чиновници на посолството на Руската федерация у нас, които бяха оповестени за личност нон грата от Министерство на външните работи и им бе даден период за овакантяване на страната.

През декември месец 2020 година Министерство на външните работи разгласи за личност нон грата посланик от съветското посолство в София, след съобщение от основния прокурор, че в границите на досъдебно произвеждане е открито по какъв начин въпросният посланик е събирал информация, представляваща държавна загадка.

Преди това - на 23 септември 2019 година, България изгони двама съветски дипломати, упрекнати в шпионаж.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР