Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе открит урок

...
Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе открит урок
Коментари Харесай

Иван Гешев пред ученици от Петрич: Само в България може да има протести в защита на корупцията

Главният прокурор на Република България Иван Гешев организира открит урок с възпитаници от седем учебни заведения от община Петрич. Събитието бе в границите на самодейността на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите - " Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за правото ".
 
Пред учениците в претъпкана зала в гр. Петрич, Иван Гешев акцентира, че е впечатлен какъв брой доста младежи се интересуват от правораздаването, което значи, че желаят да познават Конституцията, да знаят правата, само че и отговорностите си.
 
" Аз съм сигурен, че всеки от вас желае да се осъществя и да живее добре. Но няма по какъв начин да се реализирате без да знаете правата и отговорностите си, а и без да знаете по какъв начин действа правната система. Казах и на ваши връстници – ние, българите, сме положителни като индивидуалисти, неповторими сме, само че имаме проблем с общността. Ако желаеме да имаме резултат като страна, като общество,  би трябвало да наблегнем на взаимоотношението ", сподели основният прокурор.
 
 Препълнената зала в Петрич на срещата на възпитаници с основния прокурор Иван Гешев Препълнената зала в Петрич на срещата на възпитаници с основния прокурор Иван Гешев Източник: Прокуратура на Република България
Той не скри паниката си от увеличението на злополуките, провокирани от пияни и дрогирани водачи и посъветва младежите да бъдат деликатни и да съблюдават закона. " Много ясно ще заявя какво би трябвало да се промени в законодателството, в организационните ограничения против войната по пътищата. Българските жители би трябвало да изискат и да получат това, което чакат, а това е правдивост и закони, които разрешават битка с престъпността. А това не става с безмълвие ", акцентира основният прокурор и заяви, че този четвъртък прокуратурата ще взе участие в конференция, проведена от неправителствени организации в областта на пътната сигурност, с цел да бъдат набелязани ограничения за ограничение на транспортните катастрофи.
 
" Постоянно се убиват деца на пътя от пияни и дрогирани водачи. Налице е рискът с опиатите към учебните заведения и изобщо разпространяването на опиати. И ненапълно остава усещането, че страната следи, дори не с интерес, в профил този развой ", сподели още основният прокурор. Той посочи, че казусът с пияните и дрогирани водачи е всеобщ и прокуратурата го е сложила още преди две години, като е показала на вниманието на законодателите експертни оферти за промени в Наказателния кодекс.
 
 Главният прокурор Иван Гешев Главният прокурор Иван Гешев Източник: Прокуратура на Република България
" Предложихме да се лишава колата на пийнал и дрогиран водач, тъй като истината е, че българинът най-добре усеща, когато му бръкнеш в джоба. Когато те спрат пийнал и дрогиран, приберат ти колата и я дерегистрират, пет години си я ползвай примерно за склад. И ще видите какъв брой внезапно ще намалеят тези водачи ",  обоснова нуждата от незабавни промени в Закона за придвижване по пътищата Иван Гешев.
 
Главният прокурор отговори и на редица настоящи въпроси на възпитаници, част от тях свързани с корупцията и акции на прокуратурата, Националната следствена работа и Министерство на вътрешните работи от последните дни.
 
Децата се интересуваха от ориста на 12-годишния Александър от гр. Перник, който бе в неопределеност 9 дни.  " Най-хубавото в целия този случай е, че сподели, че българите може да се сплотяваме въпреки всичко към някакви дела. Имаше такава гражданска сила за намиране на детето, което за благополучие е живо и крепко. Това е най-важното ", сподели Иван Гешев. - Като възрастен човек си задавам въпроса дали бих оживял 9 дни без облекла, без храна и без вода в планинска околност през ноември. Да оцелея и да нямам съвсем никакви провали ". Главният прокурор увери  всички в залата, че  ще се ревизират всички вероятни версии, " в това число дали детето е държано някъде срещу волята му.
 
Иван Гешев иронизира реакциите на дребна част от обществото, което не приема върховенството на правото. " Само в България може да има митинги в отбрана на корупцията, на наказан на три инстанции за корупция, за разлика от Европа, където стачкуват против корупцията. В последна сметка може би ние сме страната на неограничените благоприятни условия, а не Съединени американски щати ", разяснява още основният прокурор.
 
Проблемът в България не е в размерът на наказванията, въпросът е в неналичието на неотменимост. В това, че се постанова страната дълготрайно време да " гони нарушителя ", счита Гешев. " Гониш го да му връчиш наказателното разпореждане, гониш го да му съставиш акт, гониш го да му събереш парите. И по този начин изтича отминалостта и нищо не се случва. Ние би трябвало да забързаме процедурите, с цел да имаме бързо наказване ", уточни основният прокурор.
 
Той описа на учениците за своето професионално развиване. " Аз съм основен прокурор, който, както споделят е отвън естаблишмънта, от обикновено семейство съм. 36 години, целият ми живот, е минал в магистратурата и по този начин съм станал основен прокурор ", изясни Гешев и посъветва младата публика да не следва подготвени формули и матрици, а да чете и да взима осведомени решения на база инспекцията на обстоятелствата и определяне на истината..
 
Кампанията на АПБ и КСБ продължава със срещи с възпитаници в разнообразни градове в цялата страна.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР