Главният прокурор Иван Гешев заговори и за делото за снимките

...
Главният прокурор Иван Гешев заговори и за делото за снимките
Коментари Харесай

СТАВА СТРАШНО: Иван Гешев подхваща чекмеджето на Бойко

Главният прокурор Иван Гешев заприказва и за делото за фотосите с кюлчетата и пачки в чекмеджето на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Това произвеждане в последните дни претърпя поврат, откакто първо следствието беше прекъснато от Софийската градска прокуратура преди разрива на Гешев с ГЕРБ, само че по-късно Софийската апелативна прокуратура подреди следствието да продължи.

Малко откакто Гешев загатна „ Барселонагейт “ – друго дело, обвързвано с Борисов, той изиска депутатския имунитет на някогашния министър председател, с цел да може да бъде упрекнат за пране на пари.

Гешев заприказва за чекмеджето, до момента в който Висшият правосъден съвет разисква по допустимост второто искане за уволнението му, направено от четирима от Прокурорската гилдия на съвета. Това искане е поради изказването на Гешев от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и говореше за измитането на „ политическия отпадък “. Според Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова по този начин Гешев е нарушил етичните правила на магистратите и по този начин е уязвил престижа на правосъдната власт

Другото искане за уволнението на Гешев към този момент се преглежда всъщност. Очакваше се съветът да гласоподава по него в четвъртък. Това обаче надали ще се случи, защото преди този момент Гешев ще е сезирал Конституционния съд поради последните промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, които вкараха механизъм за следствие на основния прокурор и понижиха болшинството, с което той може да бъде уволнен от съвета.

Реклама

В началото на днешното съвещание на съвета основният прокурор дръпна пламенна тирада, обяснявайки, че няма по какъв начин да се ограничи единствено с предмета на полемиката – дали е постоянно и възможно второто предложение за уволнението му.

Според него зад настояването за уволнението му стои политическото въздействие на ГЕРБ. Гешев го назова тоталитарен прелом от хора, които са безпринципни, не почитат Конституцията и разделянето ва управляващите и „ се готвят за кървави чистки “. Гешев обаче предизвести, че това може да стане единствено през труповете на наследниците на починалите за родината. Много хора няма да позволен това, предизвести основният прокурор.

По думите му правосъдната власт е в исторически миг, а прокуратурата може да прочисти авгиевите си обори и да вкара „ ред в хаоса, както някои споделят, а в действителност преднамерено основават безпорядък, може би с цел да си пълнят джобовете “, препрати още веднъж към ГЕРБ той. А преди този момент заподозря, че всички, които в този момент му протягат ръка „ желаят да имат шкафчета “.

„ Защо бързате (с уволнението) “, попита основният прокурор досегашните си правилни поддръжници от Висш съдебен съвет. „ Окей, вие не ме харесвате, това ли е най-важният проблем в страната? “. Според него в опита да се отбрани Борисов, се завладява правото и „ махнат този, който се стреми да прави работа и вади кирливото долни дрехи “ и „ към този момент няма свещени крави “

Гешев даде обещание да не се отхвърля, където и да е, „ тъй като вяра е страната ни, родината ни и справедливостта “. Към момента съветът разисква настояването на Гешев производството по разглеждането на настояването за уволнението му да бъде спряно.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР