Главният прокурор Иван Гешев видя патова ситуация с решаването на

...
Главният прокурор Иван Гешев видя патова ситуация с решаването на
Коментари Харесай

Гешев пред ВСС за закринавено на спецправосъдието: Патова ситуация и правен хаос

Главният прокурор Иван Гешев видя патова обстановка с решаването на поредност проблеми, произлизащи от закриването на профилираните съдилища и прокуратури. Дебатът по тематиката се организира в границите на Пленума на Висш съдебен съвет, където кадровиците изслушват ръководителите на Специализирания углавен съд Мариета Райкова, Апелативния профилиран углавен съд Георги Ушев, както и тези на Софийския градски съд Алексей Трифонов и на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Последните се чака и да поемат максимален размер каузи от профилираните съдилища, както и магистрати и чиновници, след преназначаването им.

От чуването стана ясно, че проблемите, още преди действително законът да е влезнал в действие, се оказаха десетки. От материално-битови, до кадрови, трудово-правни и най-много – такива с прехвърлянето на каузи и сигурността на информацията, която следва да се разхвърли от постройката на профилираните органи на „ ул. Черковна “ към всички окръжни съдилища в страната.

„ Пленумът на Висш съдебен съвет може да реши доста дребна част от тези проблеми. Голяма част от тези проблеми, които се изложиха, бяха изложени и в Народното събрание. Беше посочено, че това законодателно решение ще провокира юридически безпорядък. Този юридически безпорядък към този момент се обрисува при сътрудниците от съда. И аз на огромна част от тези проблеми не виждам никакво решение “, сподели Гешев.

Той беше безапелационен, че и Висш съдебен съвет и самите магистрати са безусловно блокирани и нямат потребен ход. „ Няма никакво решение на това, което чух, че в 7-дневен период би трябвало да се изпратят делата. В този 7-дневен период физически няма по какъв начин да се окомплектоват и изпратят тези многотомни каузи с тонове материални доказателства “, попита Гешев.

В какво качество и кой ще изпрати тези каузи откакто този съд към този момент не съществува? Административният началник към този момент не е административен началник. Кой ще ги изпрати, кой ще реши на коя прокуратура или на кой съд ще се изпрати? Този юридически проблем видя основният прокурор, като акцентира, че действително Висш съдебен съвет няма по какъв начин да даде отговор. Това е работа на законодателя.

„ Решаваме проблеми, които някой различен е основал и ни ги трансферираха към нас. Това е законодателен проблем, който законодателят не желае да реши. И резултатът ще е юридически безпорядък и покруса в наказателното правосъдие и в сегмента на минимум проведената престъпност. Ние поемаме непознати грехове, за които не сме отговорни. Ако намерите някакво решение, аз ще го поддържа “, сподели още Гешев.

Проблемите, с изключение на с неимоверно късия период за прекачване на делата е, ще зародят и при тяхното преместване, означи ръководителят на АСНС Георги Ушев. „ За част от тях са нужни бусове. Извършват се описи за материалните доказателства. Другият проблем – делата, за които следва да се доглеждат, заради огромният им размер, спецификата им, множеството подсъдими – плюс 40 души. Ние имаме пригодени зали за това. Тези каузи би трябвало да се доглеждат в нашата постройка, само че това изисква и съответната администрация “, сподели Ушев.

Председателят на САС, която е собственик на постройката на Съдебната палата в София, пък уточни още един проблем, че - разпокъсването в две обособени здания – Съдебната палата и тази на спецорганите на ул.„ Черковна “, ще затрудни самите магистрати да се придвижват. „ Ако на едни от тях работното място е в Съдебната палата, а на други в постройката на профилирания съд – по какъв начин ще заседават те. Идеята ми е да се откри модус Наказателна гилдия да се сплоти в една постройка. Най-неразумно обаче ми се коства Наказателна гилдия да се разделя в две обособени здания “, сподели Дончева.

Място при нас няма – това разясни от своя страна и ръководителят на Софийски градски съд Алексей Трифонов. „ Борбата в Градски съд е за всеки квадратен метър. Няма къде да сложим магистратите и чиновниците “, сподели Трифонов и добави, че има сериозен проблем със чиновниците, които по силата на закона не могат да бъдат просто освободени при промяна на работодателя им. Ако бъдат автоматизирано трансферирани обаче ще се стигне до повтаряне на функционалности на част от тях в съдилищата, в които просто няма потребност от повече администрация. Подобен е казусът и със правосъдните заседатели, съобщи Трифонов.

„ Дело с 18 подсъдими, физически лица, в Градски съд няма по какъв начин да се прегледа. Това може да стане в специфични зали, които са пригодени за това, каквито има на ул. „ Черковна “. В Софийски градски съд не виждам по какъв начин ще вкарате всички подсъдими, очевидци, бранители “, сподели Трифнов. Ушев пък уточни, че ще има проблем и с броя на залите в Съдебната палата, защото част от делата не престават по през целия ден, което значи, че други каузи ще бъде невероятно да се насрочат.

Само в АСНС има 50 каузи да се довършат, които са от 1514 тома, измежду тях има и такива за правене на мотивити. По закон съдиите са длъжни в тримесечния период обаче да преглеждат и нови каузи. „ Първото и най-важното, което би трябвало да се реши, е удължаването на 3-месечния период за прехвърлянето на дело с най-малко още 3 месеца, с цел да стане то безболезнено и да не настъпи този юридически безпорядък, за който приказваме “, предложи още Ушев.

Огнян Дамянов пък напомни, че в Конституционен съд има дело, след сезиране от страна на основния прокурор. „ Представете си какъв юридически безпорядък ще настъпи, в случай че Конституционен съд анулира някоя от наредбите ", позволи той.

Сериозни разногласия ще има и със разногласията за подсъдност на делата, по които да вземем за пример една проведена незаконна група е работила на територията на 2 и повече региона.

Така на процедура още от ден първи на приемането на измененията, Висш съдебен съвет и магистратите от профилираните органи, включително и ръководителите им, са безусловно с вързани ръце. А единственото решение сякаш е Народното събрание да отиде на изправителен и да промени променения преди дни Закон за правосъдната власт, с цел да не се окаже в действителност, че десетки каузи ще бъдат провалени. Сценарий, който освен основният прокурор Иван Гешев, само че и самите съдии и прокурори от профилираните органи предвидиха още преди даже да е почнало разискването на плана за закриването им.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР