Главният прокурор Иван Гешев вече лично е получил препис от

...
Главният прокурор Иван Гешев вече лично е получил препис от
Коментари Харесай

Гешев вече се е запознал с предложението за отстраняването му

Главният прокурор Иван Гешев към този момент персонално е получил дубликат от предлагането за отстраняването му . От през днешния ден стартира 7-дневния период, в който може да изрази мнение, в това число и да възрази.

Всичко стартира преди месец, когато получих завоалирано предложение, сподели той

След това в тридневен период Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) би трябвало да се събере и да реши дали това искане е възможно. И едвам тогава - на ново съвещание, да прегледа отстраняването на Иван Гешев всъщност.

Министерството на правораздаването е осигурило защита на зам.-главния прокурор и шеф на Националната следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов. Вчера той я изиска с аргумента, че се опасява за живота си, откакто основният прокурор Иван Гешев разгласи, че е допустимо Сарафов да стои зад офанзивите против него.

Той изиска да му бъде назначена физическа защита

Етичната комисия към Висш съдебен съвет би трябвало да изрази становище  по оставката на зам.-директора  на Национална следствена служба Ясен Тодоров, поискана от Сарафов. Засега такава точка не е включена в дневния ред на Висшия правосъден съвет (ВСС) за на следващия ден, само че е допустимо да бъде добавена и изключително.

Все още няма подадено искане за оставката на Сарафов. Главният прокурор разгласи през вчерашния ден, че ще изиска отстраняването му.

Той прикани основния прокурор да подаде сигнал, в случай че е бил заплашван

По-рано през днешния ден служебният министър на правораздаването Крум Зарков сподели за bTV, че няма да сезира Висш съдебен съвет по проблема „ Гешев “, тъй като той към този момент е сезиран.    

„ Ще извърша всичките си пълномощия, тъй че да се стигне до решение на казуса. Най-страшното, което може да се случи, е нещата да се заметат и всичко да остане постарому “, съобщи Зарков.

Той разяснява, че сезирането на Висш съдебен съвет от негова страна не е на дневен ред, защото съветът би трябвало да се произнесе по три други претенции първо

Той подсети, че министърът на правораздаването няма право на глас при гласоподаване във Висш съдебен съвет, само че може да се изрича и да обезпечи качествена среда за спор.

„ Надявам се решаването на този въпрос да не мине във взаимно замеряне с тиня , противоречащи си конференции, компроматна война и натискане на enter против натискане на space. Това би трябвало да се организира като полемика, юридически обоснована и аргументирана, в границите на Висш съдебен съвет “, добави министърът.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР