Главният прокурор Иван Гешев предизвика на публичен дебат министъра на

...
Главният прокурор Иван Гешев предизвика на публичен дебат министъра на
Коментари Харесай

Гешев поиска публичен дебат с Надежда Йорданова и Христо Иванов

Главният прокурор Иван Гешев провокира на обществен спор министъра на правораздаването Надежда Йорданова и ръководителя на парламентарната група на " Демократична България " Христо Иванов. Темата – признатите на първо четене от правната комисия в Народното събрание промени в Закона за правосъдната власт, с които се закриват профилираната прокуратура и профилираният съд.

Главният прокурор е изпратил писмо до Йорданова и Иванов, се споделя в известие на държавното обвиняване.

В него се твърди, че прокуратурата на " напълно поддържа концепцията за нужда от правосъдна промяна за усъвършенстване на наказателния развой и гарантиране върховенството на закона ".

Според Гешев при законопроекта за закриване на спецправосъдието " за жалост съкратените периоди на публичното разискване не разрешиха да се развие мечтаният от магистратите спор ". Още от предходната година обаче партиите (без " Продължаваме промяната ", които тогава не съществуваха- бел.ред) от сегашната ръководеща коалиция имаха консенсус и законопроект по тематиката бе признато още през април 2021 година в отрасловата парламентарна комисия, само че закриването не бе приключено поради късия живот на тогавашното 45-о Народно заседание. Самият Гешев се разгласи срещу плана и сподели, че в случай че той бъде дефинитивно признато, ще сезира Конституционния съд.

Главният прокурор показва, че поради показаната персонална ангажираност и отговорност на поканените, провеждането на професионален разговор пред медиите в необятен формат по значим за обществото въпрос, какъвто е закриването на профилираното правораздаване, постоянно е от голяма важност за вземането на най-полезното решение.

" Предвид общите ни цели за неприкритост, бистрота и отчетност, споделям убеждението, че провеждането на обществен спор би дал на българските жители опцията да се срещнат, както с Вашите, по този начин и с моите юридически причини освен по посочената тематика, само че и във връзка с тематики, касаещи методите за реализиране на високо възприятие на правдивост у българските жители ", отбелязва в поканата си основният прокурор.

От прокуратурата показват, че Гешев е подготвен да взе участие в обществения спор в комфортно за Надежда Йорданова и Христо Иванов време в постройката на Народното събрание или в Министерски съвет, с " изключение на всеки четвъртък от седмицата поради известния в обществото факт, че от министъра на правораздаването е импортирано следващото предложение за предварително освобождение от служба на основния прокурор " и опцията то да бъде прегледано на съвещание на Висш съдебен съвет.

" Прокуратурата на Република България удостоверява желанията си за дейно и ползотворно съдействие в духа на общата цел за гарантиране правата на жителите и обезпечаването на заслужено правораздаване ", се споделя още в известието на държавното обвиняване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР