Главният прокурор Иван Гешев потвърди ангажимента на България за ареста

...
Главният прокурор Иван Гешев потвърди ангажимента на България за ареста
Коментари Харесай

Иван Гешев в Киев: Ако Путин дойде в България, трябва да бъде арестуван

Главният прокурор Иван Гешев удостовери уговорката на България за ареста на съветския президент Владимир Путин, в случай че той влезе в България. В изявление пред  каква би трябвало да е българската реакция на издадената от Международния углавен съд заповед за арест на съветския президент Гешев отговари:

„ България, както и всички страни, които са страни по уредбата на Международния углавен съд, има директно обвързване да задържи Владимир Путин, в случай че той бъде открит на нейната територия, и да го съобщи на Международния углавен съд. Така че по този въпрос е изрично ясно каква следва да бъде българската реакция “.

В изявлението си основният прокурор обясни сложността при следствието на закононарушенията, осъществени в изискванията на въоръжен спор.

„ Работата по тези наказателни производства е затруднена от редица отрицателни фактори, които въздействат върху процеса на откриване и следствие на закононарушенията. Българската страна има своите отговорности, произлизащи както от българския Наказателен кодекс, по този начин и от интернационалните актове, по които е страна ”, сподели той. България е част от 123-те страни, които са утвърдили Римския статут, учредителния акт на Международния углавен съд, и като такава има своите отговорности да задържа и предава открити на нейна територия лица, за които е издадена заповед от Международния углавен съд. „ Такова обвързване имаме и за всяко търсено на съображение Европейска заповед за арест лице и за всяко лице, оповестено за интернационално търсене. Естествено е, че ще реагираме неотложно и ще задържим и предадем тези лица по надлежния ред ”, посочи Главният прокурор Иван Гешев.

Той обясни и механизма в България за заледяване на всички стопански запаси и финансови средства, които са благосъстоятелност или се владеят, държат или управляват от някое от физическите и юридически лица, формирания или органи от санкционния лист на Европейски Съюз. „ Българската страна досега не е криминализирала нарушаването на възбраните по регламента ”, сподели Гешев.

Той засегна и въпроса със съдействието с Главната прокуратура на Украйна и акцентира, че българското държавно обвиняване може да бъде потребно за Киев в доста аспекти, най – към този момент по линия на интернационалното правно съдействие по наказателни каузи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР