Главният прокурор Иван Гешев обвинил МВР, съдилищата и некачественото законодателство

...
Главният прокурор Иван Гешев обвинил МВР, съдилищата и некачественото законодателство
Коментари Харесай

Гешев обвинил МВР и съда за провала на борбата с корупцията

Главният прокурор Иван Гешев обвинил Министерство на вътрешните работи, съдилищата и некачественото законодателство поради слабите резултати в битката с корупцията. Това разкри началникът на политическия кабинет на Кирил Петков Лена Бориславова след разпита си във Върховната касационна прокуратура.

" По време на срещата господин Гешев изясни слабите резултати в битката с корупцията. Те се дължат на работата на съдилищата, на следствените служби на Министерство на вътрешните работи и на некачественото законодателство. По никакъв метод не обвързвано с работата на прокуратурата ", съобщи Бориславова.

" Затова е забавно е по какъв начин, когато срещата беше извършена, внезапно прокуратурата имаше опцията се самосезира, да повика мен и министър-председателят, с цел да даваме обяснения, без да търси подпомагане от тези органи, които й пречат да си прави работата. Надявам се, че институциите ще стартират да си взаимодействат, с цел да можем да се борим с несправедливостта, която резултира от тези високи равнища на корупция ", добави тя.

Бориславова съобщи, че според член 208 от Наказателно-процесуален кодекс даването на тази информация е законово съображение и мотив за започване на следствие. Според нея преценката за това принадлежи на държавното обвиняване, само че това е една от експлицитните хипотези на нашето законодателство за започване на следствие. Според нея не е цел на изпълнителната власт да сезират с публично налична информация органите. " Това, което сме дали в качеството си на жители се надявам да бъде потребно за прокуратурата. Предстои да забележим дали ще има в действителност следствия, дали тази информация ще им бъде потребна. Надявам се институциите да стартират да работят най-сетне, както се чака от тях ", съобщи Лена Бориславова.

Бориславова разяснява и известието на държавното обвиняване, че ще изиска от Министерство на вътрешните работи информация за лицата от листата на премиера Кирил Петков. " Не мога да потвърдя какви диалози е водил министър председателят с министъра на вътрешните работи. Със сигурност политиката на държавното управление е в посока, че всеки би трябвало да стартира да работи и да се бори против бичовете на обществото и рецесиите, пред които сме изправени в границите на законовите си пълномощия. Министерство на вътрешните работи е един от органите, които би трябвало да са част от тази битка, дружно с всички останали. Не чакам Министерство на вътрешните работи да даде информация на прокуратурата ", съобщи Бориславова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР