Главният прокурор Иван Гешев няма да се яви пред правната

...
Главният прокурор Иван Гешев няма да се яви пред правната
Коментари Харесай

Гешев се ската. Заместник ще представя доклада за Бюрото за защита

Главният прокурор Иван Гешев няма да се яви пред правната комисия, с цел да показа отчета за активността на Бюрото за отбрана на очевидците. Вместо това прати собствен заместител, който да дава отговор на въпросите на депутатите.
Новината разгласи ръководителят на комисията по конституционни и правни въпроси в 46-тия парламент Андрей Михайлов. Думите му идват часове преди старта на съвещанието, в чийто дневен ред е включено разглеждането на въпросния отчет.

Обвинител №1 предходната седмица изненадващо се появи на чуване в правната комисия, откакто приключи отпуската си. Отговаря на въпроси близо 3 часа, а тематиката бе побоят на протестиращи зад колоните на Министерския съвет. Гешев обаче не отговори съответно на нито един въпрос и се базира на това, че няма право да изнася информация за съответни каузи.

Няколко дни по-късно Гешев оспори в Конституционния съд опцията да бъде викан в парламентарната комисия. Става дума за наредба в правилника за активността на Народното събрание, в която се планува минимум един път на три месеца обвинител №1 да бъде канен на разискване в правната комисия по тематики, свързани с работата на прокуратурата.

Според основния прокурор компетентността на Народното събрание във връзка с правосъдната власт, в частност на прокуратурата, е тъкмо избрана по Конституция и е лимитирана до чуване и приемане на годишния отчет на основния прокурор и на други систематизирани и аналитични отчети за активността на прокуратурата по използването на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

“Законосъобразно е основният прокурор да дефинира някои от неговите заместници да пристигна. Така или другояче самият отчет, който е за активността на бюрото, е подписан от зам.-главен прокурор. Най-вероятно той дава отговор за активността на това бюро ", съобщи пред публицисти Андрей Михайлов.

Докладът за активността на Бюрото за отбрана на очевидците бе импортиран, откакто стана ясно, че за последната година в програмата не е било включено нито едно лица, само че в това време бюджетът на Бюрото е повишен доста. Освен това извънредно противоречив е обстоятелството, че звеното е на директно послушание на основния прокурор. Няколко партии желаеха то да премине към Министерството на правораздаването, тъй като другояче прокуратурата разполага с полицейски орган, което опонира на правилото за разделяне на управляващите. Бюрото за отбрана на очевидците е наричано “преторианска армия на основния прокурор”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР