Главният прокурор Иван Гешев най-вероятно ще сезира Конституционния съд заради

...
Главният прокурор Иван Гешев най-вероятно ще сезира Конституционния съд заради
Коментари Харесай

Главният прокурор ще се бори пред КС за 20 млн. лв. в името на бежанците

Главният прокурор Иван Гешев най-вероятно ще сезира Конституционния съд поради решението на Народното събрание да понижи с 20 милиона лв. претенциите за годишен бюджет на държавното обвиняване. Преди месец той остро стачкува поради решението на ръководещите да му орежат парите, с цел да ги дадат на учените от Българска академия на науките. Той упрекна Народното събрание, че визира независимостта на прокуратурата и битката с престъпността. Сега обаче Гешев вкарва и нов мотив – пари са нужни на прокуратурата да оказва помощ на бежанците от Украйна.

От седмица Гешев оказва помощ на бягащите от войната в Украйна магистрати и правосъдни чиновници с техните фамилии. Те са настанявани в почивните бази на прокуратурата, които са много.

" Бюджетът на правосъдната власт и в частност на прокуратурата беше понижен със сума, представляваща 60% от режийните разноски на прокуратурата. Това затруднява да помогнем на фамилиите на своите другари в Украйна, все пак прокуратурата ще се опита да помогне “, сподели Гешев пред Висш съдебен съвет.

Преди няколко дни държавното управление стартира огромна стратегия в помощ на бежанците от Украйна, като страната се ангажира със заплащането на престоя и храната на хората. Гешев също се ангажира с помощ за украинските прокурори и техните близки, като даже отиде да ги посрещне на границата.

Помощта за бежанците е нещо, което няма нищо общо с активността на прокуратурата, и Гешев няма по какъв начин да стимулира искане за нарастване на бюджета с този мотив.

Той счита да слага казуса с орязването на парите пред Конституционния съд, аргументирайки се, че намаляването на парите за някоя от управляващите нарушава правилото на разделянето на управляващите.

“Задължение на страната е да обезпечи естественото действие на прокуратурата “, сподели Гешев преди съвещанието на Висшия правосъден съвет, представен от lex.bg

Конституционен съд съвсем несъмнено би отхвърлил сходен мотив. По конституция правосъдната власт има самостоятелен бюджет, само че той се приема от Народното събрание, което има право на независима преценка. Правителството има право да отпуска спомагателни средства през годината за потребностите на другите управляващи при съществуване на дефицит, който заплашва тяхната активност или за избрани планове.

Звучи необикновено Конституционен съд да унищожи открития ред за финансиране на държавния уред, мотивирайки се с настояването на Гешев за режийните разноски на прокуратурата. Това би довело до каскада от претенции за повече пари, най-много от страна на локалната власт поради характерния несиметричен метод за разпределяне на държавното финансиране.

Казусът става по-абсурден на фона на обстоятелството, че бюджетът на прокуратурата за 2022 година в действителност е повишен с 2.4% по отношение на предходната година, само че е понижен с 20 милиона лв., по отношение на самото искане на основния прокурор. Прокуратурата е недоволна, че тези пари са извънредно незадоволителни на фона на нарастването на заплатите на прокурорите и правосъдните чиновници, както и огромната инфлация

В четвъртък Висш съдебен съвет поддържа предлагането на Гешев в почивната база на прокуратурата в Бяла да бъдат настанени фамилии на украински магистрати и правосъдни чиновници, които са напуснали страната поради военната инвазия на Русия.

Базата може да приюти до 95 души. Засега разноските ще бъдат за сметка на правосъдния бюджет. Прокуратурата получава близо два пъти повече пари за прехрана на своите почивни бази спрямо двете висши съдилища.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР