Главният прокурор Иван Гешев избра трима свои заместници, а в

...
Главният прокурор Иван Гешев избра трима свои заместници, а в
Коментари Харесай

Иван Гешев избра три жени да го заместват като главен прокурор

Главният прокурор Иван Гешев избра трима свои заместници, а в сряда прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет ще гласоподава предложенията. Гешев изиска да бъде заместван от сегашния прокурор във Върховна касационна прокуратура Красимира Алексиева Филипова, която е някогашен зам.-министър на правораздаването в кабинета " Борисов 2 " при министър Екатерина Захариева.

Гешев е изискал да го замества и Десислава Георгиева Пиронева, която сега е прокурор в Софийската градска прокуратура.

За трети свои заместител Гешев е предложил Пламена Цветанова Апостолова, която член на Висшия правосъден съвет от прокурорската гилдия и е работила като следовател.

 Красимира Филипова бе зам.-министър на правораздаването в кабинета
© Анелия Николова

Красимира Филипова бе зам.-министър на правораздаването в кабинета " Борисов 2 ".

Красимира Филипова е с най-богат юридически стаж. Тя е приключила Юридическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски " през 1999 година и е дееспособен правист от 10.03.2000 година Притежава богат професионален и административен опит, добит в продължение на повече от 20 години юридически стаж освен в органите на Съдебната власт.

Тя е работила като правосъден претендент в Окръжен съд – София, по-късно като специалист – правист в Областна администрация – Софийска област. Назначена е за младши прокурор в Районна прокуратура – Ботевград, по-късно като обвинител в същата прокуратура, а след това и в Районната прокуратура – Костинброд. Става заместител на районния прокурор на Костинброд от 2006 до 2010 година, а по-късно краткотрайно извършва функционалностите на началник.

До началото на 2014 година работи като зам.-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – София, по-късно е заместител на апелативния прокурор на София. Работила е като заместител на министъра на правораздаването Екатерина Захариева във втория кабинет на Борисов. Назначена е за прокурор във Върховна касационна прокуратура 1 ноември предходната година.

Десислава Пиронева е приключила Юридическия факултет на Югозападния университет " Неофит Рилски " през 2003 година и е дееспособен правист от 14 октомври 2003 година Работила е в районната прокуратура в Петрич като младши прокурор, по-късно в Софийската районна прокуратура, а от февруари 2016 година е в Софийска градска прокуратура.

Тя е минала процедурата за асортимент на претенденти за длъжността " Европейски прокурор " на България. Кандидатурата на Пиронева е оценена високо, като от Комитета по подбора е полученото публично съобщение за решението, че е класирана преди всичко, оповестяват от пресцентъра на прокуратурата.

Пиронева бе едно от трите български оферти за европейски прокурор, дружно със Светлана Шопова (СГП) и Теодора Георгиева (АССГ). Трите кандидатури бяха утвърдени от Министерския съвет при започване на предходната година.

Пламена Цветанова Апостолова сега е член на Висшия правосъден съвет от прокурорската гилдия. Тя е приключила Юридическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски " и е дееспособен правист от 1994 година

 Пламена Апостолова сега е член на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота.
© Надежда Чипева, Капитал

Пламена Апостолова сега е член на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота.

Работила като следовател – първо в някогашната Столична следствена работа, а по-късно и в Националното разследване. До 2017 година, когато е определена за член на Висш съдебен съвет от парламентарната квота (предложена за член на Висш съдебен съвет от Движение за права и свободи – бел. ред.), тя е завеждала отдел там.

Пламена Апостолова би трябвало да бъде освободена като член на Висшия правосъден съвет, с цел да стане заместител на Иван Гешев.

Предложението Пламена Апостолова да бъде назначена за зам.-главен прокурор към момента не е импортирано в прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и не участва като точка в дневния ред за тази седмица. За да стане заместител на Гешев Апостолова би трябвало да освободи поста във Висш съдебен съвет, след което ще стартира процедура по номинация и избор на нейн заместител.

Това ще се случи в Народното събрание, защото Апостолова е представител на парламентарната квота. Кандидатите за нейното място в правосъдния съвет ще могат да бъдат издигани от всички партии, а изборът става с гласоподаване.

Заместник на основния прокурор е и шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов. В сряда прокурорската гилдия ще гласоподава предлагането да бъде освободена Ася Петрова като заместител. Тя ще остане да работи като редови прокурор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР