Главният прокурор Иван Гешев говори за тоталитарен преврат, кървави чистки

...
Главният прокурор Иван Гешев говори за тоталитарен преврат, кървави чистки
Коментари Харесай

ВСС реши: Искането за отстраняване на главния прокурор е допустимо

Главният прокурор Иван Гешев приказва за „ тоталитарен прелом, кървави чистки и сталинизъм “ в защитната си тирада в границите на процедурата по допустимостта на. На няколко пъти той загатна партия ГЕРБ и водача ѝ Бойко Борисов.

Преди минути болшинството във Висшия правосъден съвет /ВСС/ реши, че настояването е възможно . То е импортирано от четирима членове на Прокурорската гилдия, съгласно които с използвания на 15 май израз „ политически отпадък “ във връзка с депутатите, Гешев е уронил престижа на правосъдната власт .

„ Това наподобява на най-лошия вероятен вид за България към този миг. Прилича на опит да се обхване всичко – законодателна, изпълнителна власт, може би скоро ще желаят и правосъдната система, може би и президента, който в този момент назовава с какви ли не имена, което демонстрира, може би, политически морал, тъй като преди имената бяха други. Това е моделът, може би, на един някогашен министър-председател, за който народът споделя, че, може би, в този момент всички други тези хора желаят и те да имат шкафчета. Защо не изчакате да забележим какво ще стане с тази битка с мафията, която организира прокуратурата. От 3 години, откогато съм основен прокурор, има каузи, които не са се случвали в най-новата ни история. Защо толкоз се бърза? “ , попита реторично Гешев в опит да убеди правосъдните кадровици да не дават хода на процедурата всъщност.

Въпреки това с 19 гласа „ за “ бе решено да бъде позволено и второто искане. Освен това Гешев приказва за хора, които „ желаят да изтърбушат правосъдната система, да подчинят прокурори, съдии, следователи “.

Предстои да се насрочи дата, на която ще се разисква настояването за отстраняването на основния прокурор всъщност . Възможно е да бъдат обединени и двете претенции и да се гледат в едно съвещание. Заседанието се ръководи от служебния правосъден министър Крум Зарков.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР