Главният прокурор Иван Гешев е изпратил до председателя на 47-о

...
Главният прокурор Иван Гешев е изпратил до председателя на 47-о
Коментари Харесай

Гешев с позиция за орязването на бюджета на прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев е изпратил до ръководителя на 47-о Народно заседание Никола Минчев и до ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо, в което се изразява  негативно мнение по отношение на направено предложение за изменение на плана за държавен бюджет на Република България за 2022 година, след неговото приемане на първо четене от Народното събрание. Това оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Едва на 15.02.2022 година прокуратурата е известена, че се предлага доста понижаване на бюджета на правосъдната власт.

В писмото се показва, че с намаляването на бюджетните средства за Прокуратура на Република България ще бъде нарушена конституционно обезпечената финансова самостоятелност на правосъдната власт, което неизбежно ще докара до засягане на правилото за разделяне на управляващите и върховенството на закона.

Предвидената смяна - понижаване на бюджета на Прокуратура на Република България с още 20 млн. лева от препоръчаното от Министерски съвет, т.е. с още 5,6%, по никакъв метод не е подбудена от съображения, свързани с активността на прокуратурата и слага в риск реализирането на активността й.

На фона на фрапантното нарастване на цените на всички услуги, доставки, материали и плануваното нарастване на минимална работна заплата това ще докара до неспособност да бъде обезпечено финансиране на разноските, директно свързани с магистратската работа по досъдебните производства и следствието, измежду тях на възнагражденията на движимостите лица по възлаганите експертизи, на разноските за преводи по каузи.

Поради нарасналите условия за мрежова и осведомителна сигурност е належащо предугаждане на по-високи разноски за доставка на нов хардуер, съгласно рекомендациите от одитния отчет на Информационно обслужване. Същевременно средствата за поддръжка на наличния хардуер, съгласно периода за употреба на всеки тип техника в Прокуратура на Република България, също изисква по-високи разноски.

Предвиденото понижение на бюджета би представлявало неприемлива интервенция от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата посредством дефицит на средства за действието й. То основава сериозна заплаха за върховенството на закона с оглед неизбежния опит за надзор над прокуратурата посредством слагането на финансирането й под изискване от нейното реформиране и преструктуриране.

В писмото си до Народното събрание основният прокурор показва, че приветства обезпечаването на нужния финансов запас за развиването на Българската академия на науките, само че това не трябва да става посредством понижаване на бюджета на други органи, изпълняващи разнообразни цели. 

Всеки закон за годишен държавен бюджет на страната, в който липсват средства за обособени конституционно открити държавни институции, може да бъде разгласен за противоконституционен, защото сковава активността на тези институции.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР