Главният мюфтия при Борисов с възражения за финансиране на религиитеС

...
Главният мюфтия при Борисов с възражения за финансиране на религиитеС
Коментари Харесай

Главният мюфтия при Борисов с възражения за финансиране на религиите

Главният мюфтия при Борисов с възражения за финансиране на религиите
С няколко претенции за промени в новите проектозакони за вероизповеданията отиде при премиера Бойко Борисов основният мюфтия Мустафа Хаджи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

След срещата Хаджи уточни, че имат няколко забележки към текстовете на законопроектите. Първо въпросът за Висшия ислямски институт, за нас е значимо той да бъде кредитиран, с цел да може да работи и дружно с това да не се въздейства от непозната страна, сподели основният мюфтия и добави, че желаят и да се сътвори опция да се канят и външни лектори. Висшият ислямски институт няма фрагменти, които да преподават в него и по тази причина на този стадий би трябвало да се канят посетител преподаватели. По думите му,те ще се постараят те да бъдат обезпечени от страни от Европейския съюз. За нас е значимо да има и долна граница на възнаграждение, сподели той.

„ Религиозните общности, които са под 1%, съгласно мен би трябвало също да получат някакво финансиране, тъй като те не са по-малко българи от нас и са част от това общество и би трябвало да намерят своето място в него “, сподели още Мустафа Хаджи. Той уточни още, че чака покана от Народното събрание при разискването на плановете сред първо и второ четене да бъде поканен представител и на мюфтийството.

Срещата се е провела по искане на Мустафа Хаджи поради законопроектите за вероизповеданията, които регламентират финансирането на другите религии в България. Той е изискал диалога, откакто през вчерашния ден депутатите взеха решение да обединят двата законопроекта за вероизповеданията - този на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия и на "Обединените патриоти". И двата плана вкарват ограничавания върху финансирането на вероизповеданията в България. Забранява се приемането на дарения от чужбина. Предвижда се разпределяне на дотация за двете съществени вероизповедания – православното и мюсюлманското. Полагащата се държавна дотация ще се изразходва целево за покриване на разноските на вероизповеданието за хонорари на свещенослужители и чиновници на религиозните институции, както и за реализирането на други действия, разказани в закона – просветителни, обществени, поддръжка на молитвени домове и други В законопроекта размерът на дотацията се дефинира по модела на финансиране на политическите партии, като оптималният размер е 15 млн. лева на изповедание, а заплатата на един духовник се приравнява с тази на преподавател./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР