Главният мюфтия на България Мустафа Хаджи се обяви против въвеждането

...
Главният мюфтия на България Мустафа Хаджи се обяви против въвеждането
Коментари Харесай

Мустафа Хаджи – Мюфтията-гражданин

Главният мюфтия на България Мустафа Хаджи се разгласи срещу въвеждането на ексцентрични избрания за пол, разнообразни от биологичния, които се съдържат в Истанбулската спогодба. “Няма различен пол с изключение на двата пола ”, съобщи главата на мюсюлманското изповедание у нас.

Обществото би трябвало да има някакъв ориентир, по който да върви. Ако загубим ориентира, ще загубим и нашето съществуване. Ориентирът не сме си го измислили ние и не сме сложили началото му. Тези думи на Мустафа Хаджи са доказателство за това какво е отношението на мюсюлманите към Истанбулската спогодба. А позицията на основния мюфтия е доста значима за обществото, тъй като до този миг Движение за права и свободи не е взело публична позиция по въпроса за рафитикацията на този противоречив документ, който безусловно взриви обществото този месец.

Мюфтията не за първи път застава на едно мнение със Светия синод на Българската православна черква, която също съобщи негативното си мнение към конвенцията. Категорично изразената позиция на Мустафа Хаджи през декември 2015 година, когато той поддържа патриарх Неофит за катедралния храм “Св. Александър Невски ”, бе призната с наслада и почитание от християните и от техните архиереи. Тогава мюфтията написа в писмо до главата на църквата ни: “Имам достойнството да заявя нашата съпричастност и поддръжка във връзка с изконното право на БПЦ над собствеността на Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник. ” Това негово деяние провокира утвърждението на множеството български жители и сподели какъв брой е значим религиозният мир. Главният мюфтия застана неотдавна паралелно до патриарха и премиера по време на тържественото разкриване на ремонтираната Желязна черква в Истанбул.

Мустафа Хаджи има забавна орис. Той е роден е на 31 март 1962 година в с. Драгиново, Велинградско. Началното си обучение приключва в родното си село, след което учи в колеж по горско стопанство във Велинград. След казармата две години работи на каскада “Белмекен – Сестримо ”, а по-късно – в цех като експерт по сушене на дървесина. Това написа в уеб страницата на Главното мюфтийство за него.

По-късно през годините се схваща, че през ученическите си години Мустафа Хаджи скрито взимал частни уроци по вяра при ходжите от селото, а по-късно – във Велинград и други места. В началото на 1990 година станал имам в родното си село за две години. После е назначен за заместител основен мюфтия в Главното мюфтийство, а през 1993 година отпътува за Йордания, където приключва Теологическия факултет на известния университет “Ярмук ”. Неговата кариера стартира през 1997-а, когато в края на октомври на обединителната мюсюлманска конференция е определен за основен мюфтия. През 2000 година мандатът му на основен мюфтия свършва, след което става ръководител на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС).

През тригодишния си мандат той редом приключва магистърска степен по относително религиознание в Нов български университет, пази докторантура в Университета “Мармара ” в Истанбул. През 2003 година свършва мандатът му във Военноморски сили, след което е назначен за ректор на Висшия ислямски институт. През 2005 година се организира изключителна национална конференция, на която той е определен още веднъж за основен мюфтия.

Точно преди две години за следващ път застава отпред на Главното мюфтийство. На Националната мюсюлманска конференция през януари 2016-а той отнесе много рецензии от Фикри Сали, който бе на този пост преди него. Сали, тогава считан за непосредствен до Движение за права и свободи, подлага на критика Хаджи и управлението за ред нерешени проблеми, като невъзстановените вакъфски парцели и други

През март 2016-а обаче един репортаж на “Господари на ефира ” провокира огромни брожения. Посочено бе, че основният мюфтия е взимал пари от неразрешената у нас фондация “Ал Уакф ал Ислями ”, за което бяха показани и документи. Оказа се, че Фондацията е обвързвана с 13-те имами от Пазарджик, които бяха предадени на съд в Пазарджик, а Хаджи бе разпитан по делото за коренен ислям. От Мюфтийството обаче обясниха, че двата документа не са налични в архива, което значи, че евентуално са подправени. И мюфтията не скри огорчението си от страната и най-много от политиците за отношението им към вероизповеданието. Последваха и подозрения, че заиграва с ГЕРБ, защото той благодари на Цветан Цветанов за това, че върна постройката на мюфтийството. За никого не е загадка и още нещо – че министър председателят Борисов обича да флиртува с мюсюлманите.

В редките си обществени изяви тогава Мустафа Хаджи се отбрани като съобщи: “Който и да е на власт, желаеме да сме в положителни връзки с него, без значение по какъв начин се споделя и от коя партия е. Не виждайте в наше лице зложелател, нито пък пета колона на османизма, както ни упрекват. Ние сме лоялни жители на страната ”.

Агент, само че не напълно


По време на „ възродителния развой ” режимът му дава името Мануш Хаджиев. Името му бе оповестено от Комисията по досиетата като чат от агентурното минало на Държавна сигурност с псевдонима „ Андрей “. Това провокира разнообразни мнения, а самият Хаджи отхвърли това да е истина. Според комисията той е бил вербуван на …14 ноември 1989 година, а тогава Живков към този момент е свален от власт. През 2012 година Мустафа Хаджи съобщи, че „ този въпрос за принадлежност към Държавна сигурност е към този момент минало, история ”.

За него


Заклейми екстремизма


С изключение на ромската махала в Пазарджик, в страната няма гнезда на салафизъм или коренен ислям. На фона на хилядите европейски и съветски жители, биещи се за Ислямска страна в Сирия и Ирак, до момента няма земляк джихадист. Главното мюфтийство пресича безкомпромисно всевъзможни първи проблясъци на екстремизъм и е деен участник в междурелигиозния разговор.(…) Главният мюфтия Мустафа Хаджи дружно с още 125 ислямски учени от целия свят взе участие в разобличаването и заклеймяването на халифата на Абу Бакр ал-Багдади.

Руслан Йорданов, български публицист, януари 2016 година


Мисли си, че живее в Патагония


Хаджи беше определен с подправен правилник и подписи, това го има в решението на Софийски апелативен съд. Уставът за национална мюсюлманската конференция е неистинен и сега се водят над 14 досъдебни производства за подправяне на устава и подписите на делегатите. Води се следствие и против 80 кмета на Движение за права и свободи, които са записани в листата на делегатите като имами. Няма такава служба в България – „ кмет–имам ”. Хаджи си мисли, че живее в Патагония, той си живее в Турция, само че ние сме европейска страна.

Недим Генджев, някогашен основен мюфтия на България, през 2010 година


В непрекъснат контакт е със Съединени американски щати


Мустафа Хаджи е сдържан в религиозните си възгледи; има общо позитивно отношение към Съединените щати; не е прочут с противоречие към политиката на Съединени американски щати. Хаджи е в непрекъснат контакт с посолството… Той се употребява с огромно почитание измежду българската мюсюлманска общественост, която съставлява към 13% от популацията и изповядва най-вече умерени възгледи.

Бившият дипломат на Съединени американски щати в България, Джон Байърли, в секретна грама до Вашингтон през 2007 година, разкрита от „ Уикилийкс “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР