Главният мениджър на националния отбор по художествена гимнастика Бранимира Маркова

...
Главният мениджър на националния отбор по художествена гимнастика Бранимира Маркова
Коментари Харесай

Бранимира Маркова пред Nostrabet: Боряна и Татяна се представиха достойно на световното, гордея се с тях

Главният управител на националния тим по художествена гимнастика Бранимира Маркова е с голяма заслуга за интернационалните триумфи и популярност на грациите ни през последните години. Със своя професионализъм, верни способи и характерен метод, тя е спечелила уважението и признанието на състезателките и треньорите, с които работи.

В изявление за Бранимира Маркова прави разбор на играта на двете ни гимнастички на международното състезание в Китакюшу, разкрива упованията си от Боряна Калейн и Татяна Воложанина отсега нататък и идната си спортна фантазия.

Г-жо Маркова, по какъв начин оценявате представянето на Боряна Калейн и Татяна Воложанина на международното?

Боряна е играч с доста опит и заема съществено място в международния хайлайф. През годините тя съумя да се хареса доста на съдии и експерти, програмата й за сезона беше мощна, а в съчетанията й е заложена висока компликация. Постигнала е всичко това с доста труд и когато играе устойчиво, получава високи оценки. На това международно състезание, както във финалите на обособените уреди, по този начин и в многобоя, тя имаше действителни шансове да завоюва орден. Въпреки това започва нерешително, позволи грешки и приключи на четвърто място. Това единствено по себе си е положително класиране, само че ни оставя с чувството, че не реализира това, за което беше подготвена.

За Татяна това беше първо международно състезание. Изненадана съм прелестно от нейното показване. Това, което в предишни надпревари й е липсвало, съумя да го покаже този път. За стадия на нейното развиване резултатът е повече от приемлив. Игра доста устойчиво и съм сигурна, че скоро ще стартира да получава и по-високи оценки.

Играха ли двете по този начин, както Вие и треньорите очаквахте?

Като човек, който взе участие в цялостната подготовка на състезателите, следи формата, в която се намират и тяхната рутина, имах вяра, че Боряна може да покаже повече в това съревнование. Татяна оправда упованията ми. И двете девойки се бориха, показаха се почтено и съм горда с тях.

Кое е това малко нещо, което не доближи на Боряна не за един, а за повече медали?

Неведнъж съм коментирала какъв брой огромна отговорност носят състезателки като Боряна, към които упованията са големи и по какъв начин това може да попречи на концентрацията и спокойната игра. Нещото, което не й доближи, е доста значимо – това е умеенето по време на съревнование да задържиш положението си оптимално покрай това, което е било то на подготовка, да се оправиш с страстите и да се фокусираш единствено и само върху осъществяването.

Какво си казахте, когато видяхте сълзите в очите й след края на едно от съчетанията й във финалите на обособените уреди?

Неприятно е, когато виждам девойките разочаровани от самите себе си. Това, което си мисля и, на което се надявам в такива моменти, е да не разрешават краткотрайното разлюляване да повлияе на идващото изиграване. Старая се да изучавам моите състезателки на това да не помнят бързо позволените неточности и да мислят единствено за идващите съчетания, които следва да изиграят.

Макар и дебютантка, Татяна игра прелестно. Къде има запаси тя?

Татяна има доста качества и огромен капацитет. Предстои й доста работа, в която ще би трябвало да акцентира основно на артистичността и темпото на съчетанията.

Съгласна ли сте, че в случай че сестрите Аверини се отдръпват, отсега нататък Калейн и Воложанина ще печелят постоянно оценки от международни и европейски?

През последните години художествената гимнастика се развива извънредно бързо. Състезателките от Беларус, Израел, Италия и Украйна също са доста мощна конкуренция, а Русия постоянно разполага с доста добре готови гимнастички. Това ни кара да работим все по-усилено и да бъдем на нужното равнище.

Има ли други наши гимнастички, които могат да се преборят с конкуренцията на двете и да вземат участие на огромни шампионати до Игрите в Париж през 2024?

В момента в националния тим се приготвят още шест състезателки, с изключение на Боряна и Татяна. Те към момента нямат този опит, само че всичките са доста надарени и стимулирани. Скоро ще ги забележим на огромни надпревари.

Ще имат ли време за отдих Боряна и Татяна и по кое време ще са идващите им изяви?

Боряна и Татяна доста бързо ще би трябвало да стартират работа по новия устав. И на двете им следва промяна на четирите композиции, тъй че няма да имат време за дълга отмора. Ще започват идната година със надпреварите Гран При и Световните купи.

Какво Ви направи най-силно впечталение на международното?

За първи път гледах международното по малкия екран, а не в спортна атмосфера и това ми даде опция да придобия по-цялостна визия за конкуренцията, както и да следя всички гимнастички. Направи ми усещане мощното присъединяване на Алина Гарнаско, както и това, че млада гимнастичка като италианката София Рафаели завоюва орден.

Освен нашите девойки, виждате ли други гимнастички, които могат да пресечен превъзходството на рускините?

Определено има доста мощни гимнастички от разнообразни страни. Както е известно, олимпийска шампионка стана израелката Линой Ашрам. На рускините също не им е елементарно да запазят позициите си. Те са от изключителна висока класа, само че несъмнено, не са непобедими.

Г-жо Маркова, какви са Вашите цели и фантазии с националния тим на България в идващия тригодишен цикъл до Олимпиадата във Франция?

Целта ми е да подобряваме постигнатите досега резултати. Мечтая българска гимнастичка да завоюва орден на Олимпийските игри в Париж в самостоятелната конкуренция. Щастлива съм, че сме един от най-силните тимове в света и имам вяра, че това може да се случи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР