Главният изпълнителен директор на Shell Ваел Саван е подложен на

...
Главният изпълнителен директор на Shell Ваел Саван е подложен на
Коментари Харесай

Shell е под вътрешен натиск заради занижени зелени инвестиции

Главният изпълнителен шеф на Shell Ваел Саван е подложен на вътрешна рецензия поради енергийната тактика на компанията, откакто двама чиновници са разгласили рядко срещано в фирмите от този мащаб отворено писмо, в което го приканват да не понижава вложенията във възобновима сила. Това провокира засилен вътрешен спор в петролния колос.

Отвореното писмо, оповестено по-рано този месец във вътрешната мрежа на Shell, с което Reuters разполага, идва, откакто дневно на вложителите през юни Саван обрисува проектите си да забави вложенията във възобновими енергийни източници и бизнеса с ниски въглеродни излъчвания като част от тактиката за повишение на възвръщаемостта.

Компанията също по този начин разделя нисковъглеродното си звено и отстранява длъжността световен началник на отдела за възобновими енергийни източници. Тези дейности са последвани от напускането на заемащия тази служба Томас Бростром след по-малко от две години на поста.

" От дълго време упоритостта на Shell е да бъде водач в енергийния преход. Това е повода да работим тук ", се споделя в писмото, което е адресирано до Саван и изпълнителния комитет на Shell. " Неотдавнашните известия по време на и след Деня на финансовите пазари надълбоко ни тормозят. Можем единствено да се надяваме, че Shell продължава пътя си на водач в енергийния преход. "

Писмото е подписано от Лизет де Хайден и Вутер Дринкуард, които работят в отдела за нисковъглеродни технологии на Shell.

Според източници от компанията писмото е получило повече от 80 000 преглеждания и 1000 лайкове и е провокирало дълга замяна на мнения в отворената информационна платформа на компанията, включително и на самия Саван.

Няма лесни отговори

" За една организация, която е в основата на енергийния преход, няма лесни отговори и не липсват алтернативи или провокации ", написа той. " Може би не постоянно сме съгласни с пътя напред, само че се усещам добре от ролята, която Shell играе и ще продължи да играе. Гордея се с метода, по който осигуряваме налична и сигурна сила на хората всеки ден, като в това време работим интензивно, с цел да предоставим на нашите клиенти решения с по-ниски въглеродни излъчвания, защото с течение на времето прекосяваме към бизнес с нулеви чисти излъчвания. "

Саван, който встъпва в служба през януари, се концентрира върху подобряването на оперативните резултати и рентабилността на Shell, като залага повече на интервенциите с петрол и газ, биогоривата и зареждането на електрически транспортни средства.

През последните месеци Shell излезе от плановете за офшорни вятърни електроцентрали в Ирландия и Франция, продаде бизнеса си за търговия на дребно с електрическа енергия в Обединеното кралство и съобщи, че се стреми да продаде дялове в планове за възобновими енергийни източници в Индия, с цел да подкрепи повишението на възвръщаемостта. Освен това компанията обмисля да продаде напълно или отчасти дъщерното си сдружение за акумулатори за предпазване Sonnen, която закупи през 2019 година, съобщвават пред осведомителната организация източници от промишлеността.

Говорител на Shell разяснява отвореното писмо по този начин: " Оценяваме обстоятелството, че нашите чиновници са ангажирани и имат пристрастеност както към енергийния преход, по този начин и към Shell. Shell играе значима роля в решаването на казуса с енергийния преход, а на неотдавнашния ни Ден на финансовите пазари определихме тези области от енергийната система, в които сме в най-хубава позиция да влагаме, да се конкурираме и да печелим. "

Няколко висши ръководители на Shell напуснаха отдела за нисковъглеродни и възобновими енергийни източници след смяната на тактиката, написа още Reuters и изброява:

„ Сред тях са Оливър Бишъп, който оглавяваше световния бизнес на Shell за атомна подвижност и който се причисли към BP през септември на същата служба, Роберто Хименес, който оглавяваше европейската сухоземна енергетика на Shell, и Колин Крукс, старши вицепрезидент на отдела за възобновими енергийни източници и енергийни решения за Европа, който ще напусне в края на месеца, съгласно представител на компанията “.

Целта на Shell е до 2050 година да се трансформира в компания с нулеви чисти излъчвания.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР