Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Берден предупреди, че

...
Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Берден предупреди, че
Коментари Харесай

Шефът на Shell очаква енергийната криза да продължи няколко зими

Главният изпълнителен шеф на Shell Бен ван Берден предизвести, че Европа евентуално е изправена пред дефицит на газ освен тази зима, само че и идващите няколко. Прогнозата на ръководителя на най-голямата петролна и газова компания в Европа пристигна, откакто спомагателните съкращения на съветските доставки изпратиха европейските цени на едро на газа до рекордно високо равнище предходната седмица. А това заплашва да потопи стопанската система на континента в дълбока криза.

Може да се окаже, че ще имаме няколко зими, в които би трябвало по някакъв метод да намерим решения “, сподели ван Берден, представен от Financial Times.

Според него рецесията ще сложи на тестване солидарността сред страните членки на Европейски Съюз, защото държавните управления са принудени да решат по какъв начин да поддържат действието на основни промишлености.

Натискът върху енергийните доставки надали ще бъде стеснен до „ единствено една зима “, добави той.

„ Възможно е да имаме редица зими, в които би трябвало по някакъв метод да намерим решения посредством икономисване на гориво, посредством режим на подаването и доста, доста бързо създаване на други възможности “, сподели той.

Това, че ще бъде някак елементарно или ще завърши бързо, мисля, че е фикция, която би трябвало да оставим настрани. “

Правителствата в цяла Европа са изправени пред енергийна рецесия, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна и последвалите съкращения на доставките на газ, което европейските политици нападнаха като „ въоръжаване на газа “.

Референтната цена на газа в Европа скочи с съвсем една трета предходната седмица до над 343 евро за мегаватчас в петък, защото търговци и комунални оператори побързаха да обезпечат доставки преди зимата. Това е 30 пъти над цените преди две години и над 10 пъти над настоящето им равнище в Съединени американски щати.

В последния знак за възходящото напрежение върху промишлеността, финландската компания за енергийни услуги Fortum в понеделник съобщи, че е поискала от финландското държавно управление, нейния мажоритарен акционер, повече поддръжка, откакто обезпечението, от което се нуждаеше, с цел да хеджира растящите цени на електрическата енергия, скочи с 1 милиард евро за една седмица до 5 милиарда евро.

Fortum прикани скандинавските регулатори да оказват помощ за стабилизирането на енергийния пазар посредством поправяне на условията за поръчителство, предупреждавайки, че даже банкрут на по-малък състезател би предизвикал „ съществени разстройства на скандинавската електроенергийна система “.

Ван Берден приказва в Норвегия на гала за отбелязване на стартирането на нова договорка за хващане и предпазване на въглерод сред енергийните колоси Shell, TotalEnergies и Equinor и норвежката група за торове Yara.

Неговото предизвестие за дълготрайността на рецесията беше повторено от основния изпълнителен шеф на Total Патрик Пуяне.

Моят съвет към европейските държавни управления и политиците е, че би трябвало да мислите без съветски газ и в случай че мислите без него, ние ще се оправим “, сподели той. „ Има задоволително сила на тази планета, с цел да може без съветската. “

Съгласно договорката с Yara трите петролни компании се споразумяха да уловят излъчвания от оборудването за торове на Yara в Холандия и да ги съхраняват под морското дъно край крайбрежията на Норвегия в първото комерсиално съглашение за трансграничен превоз и предпазване на въглероден диоксид.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР