Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън остава предпазлив

...
Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън остава предпазлив
Коментари Харесай

Най-голямата икономика остава в риск до 2025 г., предупреди Джейми Даймън

Главният изпълнителен шеф на JPMorgan Chase Джейми Даймън остава внимателен във връзка с американската стопанска система в идващите две години.

Причините за опасенията му са композиция от финансови и геополитически опасности.

" Имаме всички тези мощни сили, които ще ни въздействат през 2024 и 2025 година ", съобщи Даймън в изявление за CNBC на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария.

Като мощни сили той показва " войната в Украйна, терористичната активност в Израел и Червено море, количественото стягане, за което към момента се колебая дали разбираме по какъв начин тъкмо работи ".

Количественото стягане се отнася до дейностите на Федералния запас за лихвените проценти и стратегиите за изкупуване на облигации в Съединени американски щати.

През последните години Даймън показваше своята нерешителност за растежа, макар рекордните облаги на JPMorgan, най-голямата банка в страната и стопанската система на Съединени американски щати, която не се поддаде на упованията на пазарите, отбелязва CNBC.

Въпреки корозивното влияние на инфлацията, американският консуматор в по-голямата си част резервира покупателната си дарба заради високите равнища на претовареност и спестяванията от времето на пандемията.

Според Даймън обаче, относително оживеният фондов пазар през последните месеци е приспал вложителите по отношение на евентуалните опасности.

Индексът S&P 500 се е повишил с 19% през миналата година и не е надалеч от пиковите равнища. 

" Грешно е да се счита, че всичко е наред ", безапелационен е Даймън.

Финансистът не е непознат на мрачните прогнози: Още през 2022 година той предизвести вложителите за стопански " вихър " поради стягането на лихвите и войната в Украйна.

На форума в Давос Даймън още веднъж показа възгледите си за Украйна, Доналд Тръмп, имиграцията, недвижимите парцели и биткойна.

" Трябва да научим американската общност, че става въпрос за независимост и народна власт, по тази причина се води войната ", катеричен е Даймън за спора в Украйна.

Според него, демократите би трябвало да се отнасят " по-учтиво " към поддръжниците на Тръмп, в противоположен случай рискуват да навредят на кандидатурата за преизбиране на президента Джо Байдън.

" Иска ми се демократите да мислят малко по-внимателно, когато приказват за MAGA ", разяснява Даймън, визирайки акронима на лозунга на Тръмп " Make America Great Again " ( " Да създадем Америка още веднъж велика " ).

Президентът Байдън предизвести, че Тръмп и " MAGA републиканците " съставляват екзистенциална опасност за американската народна власт. Но той се опита да разграничи най-крайните поддръжници на Тръмп и " мейнстрийм републиканците ", които съставляват болшинството от партията.

" Това отрицателно говорене за MAGA ще навреди на предизборната акция на Байдън ", счита Даймън и добавя, че потреблението на фразата " MAGA " погрешно свързва поддръжниците на Тръмп с личността и характера на някогашния президент.

Демократите " всъщност ги трансформират в изкупителна жертва. Не мисля, че тези хора гласоподават за Тръмп поради фамилните му полезности ", добави той.

Забележките на Даймън идват дни, откакто някогашният президент надви над дребното си останали противници републиканци на изборите в Айова.

През ноември Даймън изрази суперлативите си за една от политическите съпернички на Тръмп, някогашната посланичка на Организация на обединените нации Ники Хейли, която приключи трета конкуренцията в Айова.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР