Главният изпълнителен директор на френската банка Societe Generale Фредерик Оудеа

...
Главният изпълнителен директор на френската банка Societe Generale Фредерик Оудеа
Коментари Харесай

Societe Generale: Сливанията между банките имат смисъл в Европа

Главният изпълнителен шеф на френската банка Societe Generale Фредерик Оудеа съобщи, че сливанията сред огромните европейски кредитори "имат смисъл " и евентуално ще стартират, откакто бъдат отстранени "основните спънки " за консолидиране на бранша, оповестява Financial Times.

Г-н Оудеа беседва с публицисти от Financial Times две седмици откакто Deutsche Bank и Commerzbank се отхвърлиха от договарянията за обединение, като съобщи, че консолидираното на двете най-големи банки в Германия ще бъде много мъчно и скъпо.

Европейските съперници като ING, UniCredit, BNP Paribas и Societe Generale се преглеждат като евентуални претенденти за придобиването на Commerzbank. Анализаторите настояват, че секторът е узрял за консолидация, акцентирайки конкурентен и фрагментиран пазар и среда с ниски лихвени проценти, която компресира маржовете на облага на банките.

Директорът на френската банка, който отхвърли да разяснява спекулациите за Commerzbank, съобщи, че консолидацията в бранша би имала смисъл в дълготраен проект. Той добави, че това е възпрепятствано от националните разпореждания по отношение на капитала и ликвидността, както и от друга правна рамка за закони за неплатежоспособност в разнообразни страни от блока.

Докато еврозоната реализира прогрес в банковия съюз в области като обединен контролен механизъм и обединен орган за преструктуриране, бавният прогрес в други области значи, че планът остава незавършен. "Решихме да прегледаме цялостния набор от действия и да се съсредоточим върху това, къде имаме несъмнено преимущество ".

От Societe Generale се ангажират с широкообхватно преструктуриране, което ще докара до елиминиране на 1600 работни места и понижаване на разноските с 500 млн. евро. Причина за това са слабите финансови резултати в капиталовото отделение на банката. Акциите на банката са паднали с една трета през миналата година, което е слаб резултат спрямо множеството съперници.

Междувременно, като част от преструктурирането, Societe Generale пренасочва бизнеса си към световните пазари. "Решихме да преразгледаме цялостния си набор от действия и да се съсредоточим върху това, къде имаме несъмнено преимущество ", сподели господин Оудеа в презентация пред вложителите и анализаторите във вторник.

Банката се стреми да укрепи позициите си в капиталови решения за разнообразни активи и да усили своя дял от финансирането, като в същото време затвори някои области, в това число извънборсовите артикули и търговията със лични средства. Тя редуцира както подразделението си за първокласни услуги, по този начин и своите интервенции с закрепен приход и търговия с валута.

Като част от проекта си за ускорение на растежа на онлайн банкирането, Фредерик Оудеа сподели, че Societe Generale си е сложила нова цел - увеличение на потребителската база на Boursorama от 1,8 милиона души все още до повече от 3 милиона до 2021 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР