Главният духовник на джамия в иранския град Захедан е бил

...
Главният духовник на джамия в иранския град Захедан е бил
Коментари Харесай

Отново бунтове и загинали в Иран

Главният свещеник на джамия в иранския град Захедан е бил убит при траялите в четвъртък антиправителствени митинги в Иран, заяви формалната иранска осведомителна организация ИРНА. При конфликти в град Карадж е умрял чиновник на паравоенната милиция “Басидж ”, добавя полуофициалната иранска организация Тасним.

“Сформирана е специфична оперативна група за идентифициране и арестуване на причинителите ”, съобщи Ахмад Тахери, шеф на полицията в Систан и Белуджистан.

Захедан беше сцена на едни от най-кървавите конфликти по време на митингите, обхванали Иран, показва Ройтерс. Според информация на правозащитната организация “Амнести интернешънъл ” на 30 септември там минимум 66 души са били убити от силите за сигурност.

Според основаната в Норвегия правозащитна организация “Иран Хюман райтс ” през днешния ден доста хора са се присъединили в митинг в град Карадж, покрай Техеран, добавя “Франс прес ”. Акцията е била проведена във връзка 40-ия ден от гибелта на Хадис Наджафи, 22-годишна демонстрантка, която съгласно деятели, е била убита от иранската полиция през септември. Ирански служители на реда през днешния ден блокираха пътя, водещ от града към локалното гробище, с цел да попречат на протестиращите да се съберат там.

Полуофициалната организация Тасним заяви, че в Карадж е бил погубен чиновник на паравоенната милиция “Басидж ”, която взе участие в потушаването на митингите, а петима служители на реда са били ранени.

Протести имаше в сряда в кюрдските региони на Иран. Там в град Санандадж, съгласно правозащитници, е бил погубен 18-годишен стачкуващ.

От 16 септември, когато в Иран започнаха митингите, провокирани от гибелта на Махса Амини – арестувана от полицията за нарушаване на разпоредбите за облекло и изпаднала в кома в ареста, минимум 176 души бяха убити, споделят правозащитници. Още 101 протестиращи бяха убити в протестни акции в Захедан, избухнали след изнасилването на млада жена от служител на реда. Сред всички тези жертви най-малко 40 са малолетни. Хиляди участници в митингите бяха задържани, от които 1000 към този момент са с повдигнати обвинявания и може да получат смъртни присъди.

Иранските управляващи упрекват Запада, че подклажда демонстрациите, които те разказват като безредици.

Същевременно четиридесет авторитетни правозащитници и юристи намерено разкритикуваха иранските духовни управници, съобщи Ройтерс. В обща декларация те декларират, че заглушаването със мощ на гласа на дисидентите няма да дава дълго време резултат и ще надделеят протестиращите, призоваващи за нов политически ред в страната.

Германското държавно управление прикани в четвъртък жителите си да изоставен Иран поради риск от арести на случаен принцип и постановяване на тежки присъди. Берлин предизвести, че хората с двойно поданство, изключително тези с иранско и немско поданство, са изложени на най-голяма заплаха и има съответен риск от задържане, разпити и постановяване на дълги присъди, съобщи Ройтерс.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР