Главната дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП), чиято задача е

...
Главната дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП), чиято задача е
Коментари Харесай

Внимание! Службите вече привикват на разпит за критики към Борисов в мрежата

Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП), чиято задача е разбиването на незаконни групи, привика софиянец на разпит поради негов сериозен пост във " Facebook ", написан още преди 4 месеца.

Потърпевшият Васил Коцев описа, че спецполицаите са се впечатлили от написаното през април известие, което гласяло:

" Борисов, времето ти свършва, идва времето на националната обич с пушки и сопи ". Проверка в профила му, който е обществен, сподели, че при започване на април има и друго известие: " До Бойко, това, което вършиш, ще те изхвърли освен от властта, а и ще ти отрежем главата! Това ли целиш! Българите да заловен пушките и ножовете! Денят идва! ", показва " Сега ".

Нито от ГДБОП, нито от Министерство на вътрешните работи направиха публично изказване по случая. БНР обаче цитира информация от собствен източник, че службата ревизира изявления във " Facebook ", съдържащи закани против висши държавници. " Няма арестувани, само че до момента в границите на следствието са издадени предупредителни протоколи на хора, разгласили в профилите си мнения за един от първите мъже в страната ", заяви радиото.

36-годишният разпален почитател на ЦСКА е бил посетен в дома си от антимафиотите, описа той в профила си в обществената мрежа в сряда. Това доста тормозило старата му майка. Коцев бил поканен и отведен незабавно в ГДБОП на разпит. Там му обяснили, че разтълкували написаното от него през април като апел към протест.

 1962541

Мъжът е държан в постройката на ГДБОП към час. Питали го дали познава и други хора, които псуват Борисов, и му поискали техните имена. " Давайте телефонния справочник и там 95% несъмнено го псуват! ", дал отговор мъжът.

Питали го и дали познава човек с профил " Ванче Михайлов ". Коцев попитал полиците от кое място знаят, че профилът му не е бил хакнат, а те дали отговор, че би трябвало да изземат устройствата му, с цел да открият дали има такова нещо. Той обаче отказал. Накрая го предиздвикали да написа, че се разкайва за постъпката си.

" И по този начин те ме питат: Защо пишете това против премиера? Отговорих: А на вас не ви ли се коства, че в тази страна нещата са комплицирани? " Facebook " е свободно пространство и по най-висшия закон, наименуван Конституция на Република България, всеки има право да показва и написа, каквото мисли! Това се назовава май независимост на словото! " Пишете всичко. " Казах, добре. Писах, да, писах под тяхна диктовка. Че не искам да умъртвявам премиера!?! Викам: Ама в действителност ли да го напиша? Те викат: Не по този начин, не е добре, напишете, че се разкайвате за думите си. Казах: Ще го напиша, само че не се разкайвам ", споделя преживелиците си в ГДБОП Коцев.

След края на диалога служителите на реда споделили, че срещата би трябвало да си остане загадка. Малко след овакантяване на постройката обаче мъжът се свързал със собствен прочут публицист, на който разказал случката. След това почнали да му звънят от разнообразни медии.

Така и не стана ясно за какво тъкмо този човек е направил толкоз мощно усещане на ГДБОП. В интернет форумите непрекъснато се пишат надалеч по-крайни мнения, само че до момента не се е чуло антимафиотите да се занимават с създателите им. Не е ясно и за какво, в случай че ГДБОП в действителност е обезпокоена от поста във " Facebook ", реагира едвам с 4 месеца забавяне.

След случката обществените мрежи се изпълниха с иронични апели за оставки, въстания, очистване на хора и други

Това не е първият случай, когато държавните институции се засилват, с цел да бранят Борисов. През 2005 година студент от УНСС бе наказан, тъй като писал застрашителен SMS на премиера, който тогава бе основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Текстът на известието гласеше, че Борисов не би трябвало да се бърка в далаверите, другояче го чака патрон. Момчето бе освободено от наказателна отговорност и санкционирано с 800 лева

На три пъти тогава Борисов отхвърли да отговори дали известието го е изплашило. Накрая посочи, че в случай че го е боязън, ще изиска да го смъкват от поста му. Според материалите на прокуратурата обаче известието провокирало състоятелен боязън у основния секретар.

Борисов не даде късмет на подсъдимия да му се извини и си потегли незабавно, откакто беше разпитан. В залата изясни, че акцията против студента е за наставление.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР