Главна дирекция Национална полиция изпраща в прокуратурата материали от проверка

...
Главна дирекция Национална полиция изпраща в прокуратурата материали от проверка
Коментари Харесай

Полицията изпраща в прокуратурата материали за неизгодна сделка на ТОЛ системата

Главна дирекция " Национална полиция " изпраща в прокуратурата материали от инспекция в ТОЛ системата.

Според проверяващите органи има съображение за хипотетична причина за нанесена вреда в изключително огромни размери на държавния бюджет в резултат на подписана неизгодна договорка. Има и подозрения за непозволено възложен достъп до осведомителната система.

Проверката е почнала през месец октомври 2021 година по сигнал за непозволени дейности от чиновници в Националното ТОЛ ръководство.

В хода на инспекцията е открито, че бивше управление на Агенция „ Пътна инфраструктура “ е сключило контракт за самодеен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимоотношението сред програмните и апаратните запаси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 година и е за период от 60 месеца в общ размер от над 136 000 000 лева с Данък добавена стойност.

За първите 24 месеца от влизането му в действие на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2,5 млн. с Данък добавена стойност на месец. Месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до приключване на периода на контракта (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лева с Данък добавена стойност.

В рамките на инспекцията е установено и несъблюдение на контракта от страна на изпълнителя - той не е обучил експерти и е допускал подизпълнител да реализира нерегламентиран, според клаузите на контракта, достъп до данните на системата.

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за формиране на досъдебно произвеждане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР