Главна дирекция Изпълнение на наказанията (ГДИН) при Министерството на правосъдието

...
Главна дирекция Изпълнение на наказанията (ГДИН) при Министерството на правосъдието
Коментари Харесай

60 000 лв. трябва да плати затворническата администрация за отказано лечение на онкоболен

Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) при Министерството на правораздаването бе наказана да заплати 60 000 лева неимуществени вреди на малолетното дете и вдовицата на пандизчия, умрял откакто институцията не е осигурила съответно и дейно здравно обслужване и лекуване по време на изтърпяване на наказването. заяви Българският хелзински комитет (БХК), а делото е водено за нанесени вреди, породени от нечовешко и унизително отношение, водено от околните на ограничения от независимост. 

Още при постъпване в пандиза в София 34-годишният мъж уведомил администрацията за положението си и потребността от неотложно лекуване, само че от там не подхванали нищо. Съдът установи, че ГДИН е бездействала изцяло в продължение на 2 месеца, след което той е бил настанен в затворническата болница. Там обаче нямали експерти и дълго време не били подхванати никакви дейности по диагностициране, съвещания и лекуване, а от прокуратурата прокуратура отказали да пресечен осъществяването на наказването му.

Благодарение на околните му, мъжът през септември 2017 година въпреки всичко бил изведен в болница отвън пандиза, където е опериран, само че незабавно по-късно бил върнат в него, което попречило да получи съответни следоперативни грижи. Онкоболният бил извеждан и за лъчетерапия, само че тя била прекъсната поради висок риск и слаба възможност от повлияване на болестта.

Повече от половин година фамилията му се опитвало да му обезпечи лекуване в чужбина, се споделя в известието на БХК. Болница в Испания давала късмет за ремисия на мъжа, само че прокуратурата отказала лекуване отвън страната. Лекарска комисия към затворническата болница пък дала умозаключение, че не може да обезпечи на мъжа онкологично лекуване, а " единствено палиативни грижи ".

През май 2018 година мъжът е бил опрощение с декрет на вицепрезидента от изтърпяване на остатъка от наложеното му наказване. Паралелно с това административният съд се е произнесъл за неотложно настаняване на болния в профилирана болница по негов избор за колкото време е належащо по преценка на лекуващите лекари. В началото на 2019 година испански лекари към този момент установили рецидив на раковото заболяване и на 13 септември той умрял в болница в София.

Съдът намира освен, че ГДИН е бездействала за дълъг интервал, само че и установи неприятните битови условия в болничното заведение към Софийския затвор .

Магистратите са отчели и потреблението на белезници за краката, до момента в който мъжът е бил всекидневно конвоиран за лъчетерапия, като споделя, е това е било прекалено, несъразмерно с оглед задачите на защитата и е довело до обилни болки, премеждия и унижения.

" От осъществени голям брой медицински изследвания излиза наяве, че при осъществяване на съответно лекуване от съответните експерти в съответните експертни центрове за този вид онкологични болести, пациентите имат късмет за оцеляване и възобновяване ", разяснява юрист Ивета Савова от БХК. Според нея бездействието на ГДИН и прокуратурата е довело до гибелта мъжа, защото лекуването е било допустимо в Испания, само че всички опити преди помилването му да бъде позволен от управляващите да се лекува, са останали без резултат.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР