Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството

...
Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството
Коментари Харесай

Спорната сграда на бул. Дондуков не е паметник на културата, може да бъде съборена

Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ към Министерството на културата извърши инспекция по случая с разрушаването на постройка на бул. „ Княз Ал. Дондуков “ 20 и откри, че не е монумент на културата. Ако бъде съборена, министерството няма да наложи наказания.

"Сградата на бул. „ Княз Ал. Дондуков “ 20 не има статут на индивидуален монумент на културата. Никога не е била заявена като монумент на културата. В този смисъл събарянето й не предстои на глоба от Министерството на културата съгласно Закона за културното завещание. С оглед на това, че постройката попада в обсега на територия с културно-историческо завещание със статут на групова недвижима културна полезност – “Ансамбъл "Бул. Княз Александър Дондуков " и в границите на II предпазена зона на археологическия резерват „ Антична Сердика и Средновековен Средец “, с министерството наложително се съгласуват следващи капиталови планове ", се споделя в известието.

На 26 декември Министерство на културата спря събарянето на постройката, откакто жители алармираха, че се унищожава монумент на културата. По-рано консуматори в обществените мрежи сигнализираха, че служащи с екскаватор унищожават двуетажната къща, в миналото благосъстоятелност на военачалник Рачо Петров. Оказа се, че от Столична община са издали заповед за унищожаване на постройката - поради заплаха от сриване. Още от 2013 година има заповед за премахването й заради неспособност да бъде укрепена. Досега обаче притежателите й не я изпълнявали, по тази причина преди няколко месеца Столична община решила да стартира процедура по наложително срутване.

Рачо Петров е внук на известния български офицер и политик. Сградата била на дядо му, а поради каузи за собствеността стопанисването останало на произвола. Къщата е строена при започване на 20 век като фамилно жилище на ген. Петров - участник в Сръбско-българската война от 1885 година, след това два пъти заемал поста министър-председател на България (1901 и 1903-1906 г.), прочут като доближен на цар Фердинанд. Подава оставка след журналистическо следствие, което демонстрира данни за злоупотреби при поръчки за боеприпаси от Австро-Унгария.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР