Главен служител на банковия надзор във Федералния резерв заяви, че

...
Главен служител на банковия надзор във Федералния резерв заяви, че
Коментари Харесай

САЩ: Биткойнът е заплаха за финансовата стабилност

Главен чиновник на банковия контрол във Федералния запас съобщи, че криптовалутите като биткойна биха могли да съставляват опасност за финансовата непоклатимост до момента в който получават по-широка приложимост.

Забележките на Рандъл Куарълс пристигнаха на фона на новия връх, при който криптовалутата надвиши десетократно цената си от началото на годината.

Биткойнът е все по-актуален и на Уол Стрийт, което провокира интерес и паника измежду регулаторите. Според Куарълс обаче, това би могло да докара до рецесия, защото децентрализираните виртуални валути действат като платежна система без централна банка и се обменят посредством криптиране, съобщи БГНЕС.

" Валутата в центъра на някои от тези системи не е подкрепена от други сигурни активи, няма вътрешна стойност, не е виновна пред контролирана банкова институция и пред която и да е институция въобще”, сподели той. " Макар че тези цифрови валути може да не пораждат съществени терзания при сегашните им равнища на приложимост, по-сериозни проблеми с финансовата непоклатимост могат да зародят, в случай че се стигне до огромно потребление ".

По-рано съветникът по въпросите на вътрешната сигурност в Белия дом Том Босърт сподели, че следи обстановката и я е разискал на среща тази седмица. " Знам, че това е нещо, което се държи под око ", сподели той.
Вчера курсът на биткойна излетя над 11 000 $. В средата на октомври криптовалутата се разменяше към момента против 5 000 $, което е по-малко от половината от достигнатите пикове при вчерашната търговия. Това повишаване на цената й е още по-зрелищно в светлината на курса от 1 000 $, с който стартира годината. Тя бе мощно подтиквана през последния месец, откакто Чикагската борса /CME (Chicago Mercantile Exchange) Group/ разгласи в края на октомври идно стартиране на фючърсни покупко-продажби върху биткойни. Това известие провокира внезапно повишение на курса на криптовалутата, като обаче броят на биткойните, които могат да бъдат пуснати в послание, е стеснен. Общата капитализация на криптовалутата възлиза на към 180 милиарда $ съгласно данни на уеб страницата coinmarketcap.com, който следи борсовата капитализация на криптовалутите. За съпоставяне – американската компания " Кока-Кола " се прави оценка на към 195 милиарда $. Когато беше пуснат през 2009 година биткойнът, който е виртуална валута, струваше едвам центове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР