Главчев назначи девет заместник-министри, връща Йоловски в МЕУ. Със заповед

...
Главчев назначи девет заместник-министри, връща Йоловски в МЕУ. Със заповед
Коментари Харесай

Главчев назначи девет заместник-министри, връща Йоловски в МЕУ

Главчев назначи девет заместник-министри, връща Йоловски в МЕУ. Със заповед на служебния министър-председател са направени лични промени в състава на шест министерства.

В Министерството на защитата длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.
От поста е освободен Станимир Георгиев, написа.

Радостин Илиев е български офицер и бригаден военачалник. До този миг той е бил консултант в политическия кабинет в Министерството на защитата. В интервала януари 2019 година – юни 2023 година е бил шеф на дирекция „ Отбранителна политика “ в отрасловото министерство. Преди това е бил шеф на Щаба на защитата, както и заместник-военен представител във Военната комисия на Европейски Съюз в Политическа партия на Република България към Европейски Съюз в Брюксел. Между 2005 година и 2008 година е служил в непрекъснатата делегация на Република България към Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия.

Иван Пейков е приключил право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Той е дълготраен чиновник на Министерството на защитата – работил е като специалист в отдел „ Международни контракти “, дирекция „ Политиката по въоръженията “, бил е заместител основен контрольор. Заема е също длъжностите шеф на дирекция „ Отбранителна аквизиция “, на дирекция „ Управление на собствеността и материално-техническо застраховане “ и на дирекция „ Инфраструктурата на защитата “.

Аделина Николова до този миг е била шеф на дирекция „ Обществени поръчки в защитата “ в Министерството на защитата. Преди това е работила като специалист във ведомството. Била е също специалист в политическия кабинет в Министерството на районното развиване и благоустройство, където е отговаряла за огромни интернационалните планове. Има богат опит в частния бранш.

На длъжността заместник-министър на електронното ръководство е назначен Александър Йоловски.

Притежава дълготраен опит в стратегическото обмисляне, осъществяването, координацията и контрола на действия, свързани с административната промяна и електронното ръководство в държавната администрация. От основаването на Министерството на електронното ръководство до август 2022 година заема длъжността заместник-министър. В интервала 2016-2019 година е заместник-председател на Държавна организация „ Електронно ръководство “. От 2011 година до 2015 година е работил поредно като шеф отдел в Министерството на финансите и в администрацията на Министерския съвет. В разнообразни интервали сред 2015 година и 2023 година заема управителни позиции в Националния систематичен интегратор. От юни 2023 г до април 2024 година е заемал поста министър на електронното ръководство.

Зам.-министри в общественото министерство стават Лазар Лазаров и Наталия Ефремова.
От същия пост е освободена Елка Налбантова.

Лазар Лазаров е магистър по стопанска система в Университета за национално и международно стопанство. От 1995 година поредно е заемал консултантски, експертни и управнически позиции в Националната работа по заетостта (сега Агенция по заетостта), Българската стопанска камара, Икономическия и обществен съвет, Народното събрание, Министерството на труда и обществената политика и Фонд „ Условия на труд “. От ноември 2007 година до юли 2009 година е заместник-министър на труда и обществената политика. В интервалите юни 2013 година – август 2014 година, ноември 2014 година – май 2016 година, февруари 2017 година – май 2017 година, както и от края на септември 2017 година до август 2022 година Лазар Лазаров е заместник-министър на труда и обществената политика. От август 2022 до юни 2023 година е бил длъжностен заместител министър-председател и длъжностен министър на труда и обществената политика.

Наталия Ефремова е приключила право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и има магистърска степен по стопанска система от Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “. През интервала 2003 година – 2008 година е била шеф на дирекция „ Управление на стратегии и планове “ в Министерството на здравеопазването. В Министерството на труда и обществената политика заема длъжността заместител основен шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове, интернационалните планове и стратегии “ от 2009 година до 2012 година, след което от 2016 година е основен шеф на същата дирекция. От август 2022 година до юни 2023 година е заместник-министър на труда и обществената политика, а от юни 2023 година още веднъж заема поста заместител основен шеф Групово дело „ Европейски фондове, интернационалните планове и стратегии “.

Стоян Андонов е назначен за заместник-министър на младежта и спорта.
От тази служба са освободени Иво Кацаров и Даниела Дашева.

Стоян Андонов е магистър в НСА „ Васил Левски “. От 1993 до 2006 г е шеф на дирекция „ Водноспасителна работа “ в Български Червен кръст. От 2018 година до 2021 година е бил заместник-министър на младежта и спорта.

За заместник-министър на районното развиване и благоустройството е назначена Юра Йорданова-Витанова. Тя е магистър по право в Нов български университет. От 2017 година досега е шеф на дирекция „ Обществени поръчки “ в Министерство на регионалното развитие. От 2020 до 2021 година е била заместник-председател на Надзорния съвет на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД. От 2012 година до 2017 година е държавен специалист в Групово дело ОПОС в Министерство на околната среда и водите. Преди това е работила в Комисията за защита на конкуренцията.

Бисерка Цанева заема длъжността заместник-министър на правораздаването.
Цанева е магистър по право в СУ „ Св. Климент Охридски “. Кариерата й стартира в Окръжна следствена служба гр. Плевен като асистент следовател. От 2000 година до 2006 г е юрист. От 2006 година до 2010 година е арбитър поредно в Районен и Окръжен съд в Плевен. След това за една година работи като арбитър в Софийски градски съд, а по-късно е командирована във Върховен Административен съд – София. От 2012 г досега е арбитър във Върховен административен съд. От 2018 г досега е ръководител на VIII поделение на Върховен административен съд.

Михаил Околийски и Илко Гетов към този момент не са зам.-министри на опазването на здравето.
С друга заповед Чавдар Георгиев е освободен от поста заместник-министър на културата. Ирена Димитрова е освободена от длъжността заместник-министър на външните работи. От длъжността заместник-министър на образованието и науката е освободена Генка Петрова-Ташкова. Ивайло Шотев и Ирина Щонова са освободени като заместник-министри на стопанската система и промишлеността.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР