Главболгарстрой“ съвместно с американски партньори започва първия етап (надземната част)

...
Главболгарстрой“ съвместно с американски партньори започва първия етап (надземната част)
Коментари Харесай

„Главболгарстрой“ започва разширението на газохранилището „Чирен“

„ Главболгарстрой “ взаимно с американски сътрудници стартира първия стадий (надземната част) от плана за уголемение на единственото българско газохранилище „ Чирен “. Днес, по време на специфична гала на територията на оборудването, беше подписан договорът сред държавното сдружение „ Булгартрансгаз “ и ДЗЗД „ Тех Енерджи експанжън “, в което водещ сътрудник е точно ГБС. Стойността на плана е 298 млн. лева без Данък добавена стойност, като 78 млн. евро са европейско финансиране.

Проектът е извънредно значим освен за България и района, само че и целия Европейски Съюз, съобщи някогашният еврокомисар по разширението Гюнтер Ферхойген, който е президент на Международния съвещателен съвет в границите на корпоративната конструкция на българската строителна компания „ Главболгарстрой “.

По думите му газохранилището е от извънредно икономическо, обществено и политическо значение.

Без сила ние не можем да съществуваме, тя е виталната мощ в нашата среда. Трябва да осигурим сигурност на доставките, а в днешни дни силата и газът се употребяват също и като политическо оръжие. За да понижим това събитие, се нуждаем от по-добра взаимосвързаност и ще го реализираме посредством газохранилището и съхранението на газ “, заяви Ферхойген, който беше специфичен посетител на събитието.

Партньори на „ Главболгарстрой “ ще са американските Solar Turbines Europe и Honeywell, които ще си партнират в построяването на компресорната станция. Новото оборудване ще размени остарялото, което работи от 70-тте години на предишния век, с напълно руско съоръжение. В момента „ Булгартрансгаз “ изпитва компликации да си доставя аварийни елементи, нужни за поддръжката, обясниха от компанията.

Проектът за разширение на „ Чирен “ е извънредно значим за сигурността на доставките на природен газ и ще докара до по-добри цени на суровината, изясни изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов. Той даде обещание планът да бъде изпълнен до края на 2024 година

Калин Пешов, член на Надзорния съвет на „ Главболгарстрой Холдинг “, разяснява, че компанията в никакъв случай не е бавила план, нито е правила компромис със сигурността и даде обещание разширението на газохранилището да бъде финализирано в границите на контрактувания период.

В момента потенциалът на газохранилището е 550 млн. куб. м, а след привършване на плана той ще бъде подсилен.

Изпълнението на тази част от разширението на газохранилището ще разреши оборудването, в което сега може единствено да се нагнетява или изпомпва газ, да работи в реверсивен и бързо сменящ се режим, с цел да се реагира при нужда от вкарване на по-евтина суровина по отношение на пазарната обстановка.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинГлавболгарстрой Чирен газохранилище уголемение ПоследниНай-четениЕнергетика 120 „ Главболгарстрой “ стартира разширението на газохранилището „ Чирен “ Политика 272 Българска социалистическа партия няма да бави: Връща мандата още в понеделник Инфраструктура 276 В най-хубавия случай „ Струма “ ще е подготвена след 4 – 5 години Политика 572 Корупция на доста равнища: Бизнесът бяга от България, тъй като не се усеща предпазен Имоти 23733 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Компании 16081 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Хай-тек 6112 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Компании 5126 Индексация 2.0: Втори телеком подвига цените поради инфлацията Всички новини16:37 Политика 120 Българска социалистическа партия няма да бави: Връща мандата още в понеделникОще от ЕнергетикаВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР