Главата на Руската православна църква патриарх Кирил призова папата, ООН

...
Главата на Руската православна църква патриарх Кирил призова папата, ООН
Коментари Харесай

Патриарх Кирил зове Запада, ООН и папата да защитят проруската църква в Украйна

Главата на Руската православна черква патриарх Кирил прикани папата, Организация на обединените нации и други значими особи на Запад да защитят свързаната с Москва черква в Украйна от " гонене ", оповестява " Франс прес ".

Дипломатическата атака идва, откакто Украйна се готви за църковен събор през уикенда, стремейки се да сътвори единна национална черква, самостоятелна от Москва.

Духовният лидер на Русия е писал до папа Франциск и архиепископа на Кентърбъри (главата на британската църква), както и на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел, прецизираха от съветската черква.

В писмата си патриарх Кирил акцентира, че украинските управляващи и службите за сигурност на страната преследвали правилни на Москва духовници .

 Църквата на Украйна се готви да скъса с Русия - виждат
Църквата на Украйна се готви да скъса с Русия - виждат " работа на дявола "

" Вие служите на дявола, а аз послужвам на Господ "

Украинската полиция нахлу този месец в няколко православни църкви, които са на страната на Русия, до момента в който политическото и религиозното напрежение сред двете страни нараства.

" Вмешателството на светската украинска страна в църковните каузи се трансформира в недодялан напън върху духовниците на Украинската православна черква ", акцентира Патриарх Кирил. Украинската православна черква е по-известна като Московска патриаршия, защото е лоялна на Русия.

" Това дава опция да се приказва за началото на пълномащабно гонене ", добави съветският патриарх.

 Москва с следващ опит да осуети украинската автокефалия
Москва с следващ опит да осуети украинската автокефалия

Клирът, зависещ на Москва, отхвърля присъединяване в Обединителния събор…

Той упрекна украинските управляващи в " потреблението на църквата за реализиране на политически цели в предизборна акция ".

Украинският президент Петро Порошенко направи оповестяването на самостоятелна черква предизборно заричане преди президентските избори в страната, планувани за края на март следващата година.

 Путин плаши със съществени последици поради автокефалията на църквата на Украйна
Путин плаши със съществени последици поради автокефалията на църквата на Украйна

Особени за тези, които са я дали
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР