Гласуването за България и Румъния на 8 декември в съвета

...
Гласуването за България и Румъния на 8 декември в съвета
Коментари Харесай

"Шенген" залязва зад хоризонта

Гласуването за България и Румъния на 8 декември в съвета на министрите по вътрешни работи и правораздаване в Европейски Съюз въпреки всичко ще се състои Двете балкански страни ще бъдат отхвърлени Вратата евентуално няма да се отвори и следващата година
Повече от до развръзката на историята. Имаше доста шансове за триумф, само че в последна сметка се стигна до съвсем цялостен неуспех. Коментари от водачите на противопоставящите се страни " още е рано " и " би трябвало още малко време " са неприемливи за България и Румъния, които повече от десетилетие чакат на вратата на същински свободното придвижване в Европейски Съюз, въпреки да са правно задължени за присъединение и са покрили всички нужни критерии. също е показателно за това, че сами се тласкаме към периферията на Европейски Съюз. Тази история е без благополучен край скоро На 8-ми декември сутринта ще се организира среща на вътрешните министри на Европейски Съюз. Първата точка в дневния ред е разширението на Шенгенското пространство (или осъществяването на така наречен Schengen acquis), което ще. Според дипломатически източници на " Капитал " решението вотът въпреки всичко да се състои, взето от ръководителя на Съвета - в тази ситуация Чехия, е по молба на румънския министър председател Николае Чука. Пред локални медии той удостовери в сряда че " положението на неустановеност не може да продължи и че няма действително съображение за отвод от участие ".

Австрия обаче към този момент изрично съобщи няколко пъти, че няма да допусне двете балкански страни да се причислят на този стадий. Освен това държавното управление не приема и различен вид България и Румъния да бъдат позволени през лятото на 2023 година - след покриването на избрани условия. Това виенският вестник " Клайне цайтунг " с публикуването на изявление с представителя на вътрешния министър Герхард Карнер.

Нидерландия блокира единствено България. " На този стадий за България не е " не ", а е " към момента не ". Ще бъде належащо повече време заради две аргументи: нова оценка на Механизма за съдействие и инспекция () , и механизма за верификация в Шенген (), съобщи нидерландският министър председател Марк Рюте . " Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист, че идната година можем да създадем стъпки напред ", добави той, представен от БНР. Рюте продължава да обвързва процеса със правосъдната промяна и битката с корупцията.
Реклама
Т.е. гласоподаване ще има, България и Румъния въпреки всичко бъдат отхвърлени, поради опълчването на най-малко тези две страни. Въпреки, че румънците имат повече поддръжка от нас на този стадий, само че и мощна дипломация и увереност, до делене на 8-ми декември няма по какъв начин да се стигне.

Според процедурните правила тематиката може да влезе още веднъж в дневния ред на министрите на Европейски Съюз още при започване на идната година, макар негативния избор тази седмица. " Теоретично е допустимо на последващо съвещание на Съвета новото председателство да предложи още веднъж план на решение. Председателят на Европейски Съюз предлага и дефинира дневния ред ", споделя за " Капитал " дипломатически източник в Брюксел. За разлика от чехите обаче, които освен приоритизираха разширението на Шенген, само че и работиха интензивно дипломатически това да се случи, не по този начин стои въпросът със идващият ръководител на съюза от 1 януари 2023г. - Швеция.

В тази връзка чака се тематиката още дълго време да не бъде на дневен ред в Европейски Съюз, а концепцията за делене на България и Румъния мъчно ще откри нужните поддръжници и поддръжка в идващите месеци. Подобно решение би трябвало още веднъж да бъде гласувано в Европейския парламент и да има единогласие от всички страни членки за в Съвета.

Въпреки това, дипломацията би трябвало да продължи и напъните не трябва да бъдат прекъсвани. Различни реакции в България и Румъния
Реклама
Отговорът на българските управляващи бе променчив през седмицата. От, до отстъпки и п. Според изкаването на президента Румен Радев от Тирана Народното събрание би трябвало да одобри законите по Плана за възобновяване и резистентност, които касаят правосъдната промяна. " Имаме всички шансове следващата година България да се причисли и това го знам от диалози с европейските ни сътрудници, в това число и с Рюте. Но това, значително, зависи от нас и от това по какъв начин ще играем на терена на дипломацията " добави той. В сряда се разменяха най-вече обвинявания сред политиците.

В същото време румънците не се отхвърлиха до последния миг, употребявайки всички вероятни козове и лостове. " През последните месеци Румъния беше отворена и работи в тясно съдействие с европейските институции и управляващите в Швеция, Холандия и Австрия. Отговорихме на всички терзания и доказахме, че страната ни заслужава да бъде в Шенген. Убедихме Швеция и Холандия да ни поддържат. Продължаваме да работим в тясно съдействие с австрийските управляващи. Продължаваме да работим за реализиране на позитивен резултат допустимо най-скоро във връзка с пълноправното присъединение на страната ни към Шенгенското пространство ", сподели румънския евродепутат Зигфрид Мурешан (ЕНП).

Евродепутатът Рареш Богдан (ЕНП) също съобщи пред локалната телевизия Antena 3, че " не можем да чакаме още една година, още едно отсрочване ". Как се стигна до тук и какво губи България от това, че не е в Шенген

Шенген идва със отговорности - " За да имате привилегията да бъдете член, вие сте обвързани с условия като: дейно ръководство на външните граници, единни шенгенски визи, съдействие с правоприлагащите органи в други страни, връзка с осведомителни системи, като да вземем за пример Шенгенската осведомителна система. Всичко това за поддържане на сигурността в региона и в сходство с главните права. България, Румъния и Хърватия изрично потвърдиха, че са изпълнили всички тези условия. ", разяснява комисар Илва Йохансон при
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР