„Гласуването на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване е

...
„Гласуването на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване е
Коментари Харесай

Мая Димитрова, БСП: С актуализацията на бюджета средната пенсия през юли ще стане 665 лева

„ Гласуването на актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване е подбудено от нуждата да се одобряват антикризисни ограничения, които да обезвреждат или да понижат отрицателните последствия от скока на цените на природния газ, електрическата сила, стоките от първа нужда. “ Това съобщи националният представител от парламентарната група на “БСП за България” Мая Димитрова от трибуната на Народното събрание по време на разискванията за актуализация на бюджета.

По думите ѝ тези отрицателни последствия слагат в доста мъчно състояние една от най-чувствителните групи в обществото, а точно възрастните хора. „ Поради тази причина с този законопроект се плануват промени в параметрите на пенсионната политика, които да бъдат осъществени на два стадия – от 1 юли и от 1 октомври “, изясни депутатът от левицата.

„ Предвижда се от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 10% и в размера им да влезе така наречен коронавирус добавка “, разяснява Мая Димитрова и добави: „ По този метод се реализира по-висок растеж на пенсиите. Също по този начин минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст става 467 лв., а оптималният размер става 2000 лв. “, сподели още тя.

По думите ѝ втората стъпка от 1 октомври планува осъвременяване на всички пенсии и има за цел да преодолее закъснение на пенсиите, които са отпуснати по-назад във времето и тези, отпуснати по-скоро. „ Освен това оптималният размер на пенсиите ще стане от 2000 на 3400 лв.. В резултат на тези промени от 1 юли междинният размер на пенсиите ще стане 665 лв., а от 1 октомври 718 лв. “, разясни социалистът.

„ Българска социалистическа партия води борбата за осъвременяване на пенсиите и обективна пенсия за всеки пенсионер от доста време “, сподели още Мая Димитрова.

„ Нека оставим егото си на назад във времето, тъй като от нас зависи дали най-уязвимата група от обществото ни, а точно българският пенсионер, ще преодолее по-леко застигналите ни рецесии “, прикани депутатът от левицата.

Според Димитрова, в случай че не се одобри актуализацията на бюджета, ще загубим всички, само че най-ощетени ще бъдат българските жители – пенсионерите, фамилиите с деца, работещите, бизнеса. „ И това те няма да ни простят “, заключи националният представител от Българска социалистическа партия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР