Гласуваха промени в Наказателния кодексПо-тежки наказания за педофилите бяха приети

...
Гласуваха промени в Наказателния кодексПо-тежки наказания за педофилите бяха приети
Коментари Харесай

Без условни присъди за пияни и дрогирани убийци на пътя

Гласуваха промени в Наказателния кодекс
По-тежки санкции за педофилите бяха признати изненадващо  

Скараха се за криминализиране на торентите   

При гибел на пътя пияни и дрогирани водачи няма да могат да получават условни присъди, защото минимумът на наказванията от 3 години затвор се усилва на 5 години, а по закон оптималните условни присъди са единствено до 3 години. Това одобриха на второ четене депутатите с промени в Наказателния кодекс. Гласуването на над 50 нови текста стана в последния ден народните представители да излязат в лятна почивка, по тази причина те стопираха часовника и съвещанието продължава.

По същата логичност като за водачите, бе признато да се усилват и минималните присъди за  педофилите. Например – текстът, който планува от 2 до 8 години затвор за този, който накара дете до 14 години да гледа сношения сред лица от идентичен или друг пол, отсега нататък ще получава от 5 до 10 години затвор, като със завишаване на минимума бъдещата присъдата няма да може да е условна. Със затвор от 5 до 15 години всеки, който извърши това действие наново или посредством приложимост на мощ или закани, в случай че употребява ситуацията си на взаимозависимост или контрол над детето, или е в прелиминарен сговор с други лица. Тези по-сурови санкции за педофилите бяха препоръчани на Българска социалистическа партия и отхвърлени от болшинството в правната комисия за второ четене, само че в пленарната зала откриха поддръжка. Преди това бяха признати и други текстове, които дават повишени санкции за закононарушения, осъществени по расистски, ксенофобски подбуди или поради друга полова ориентировка.

Депутатите одобриха и текстове за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, само че  се скараха крепко, когато стана дума за криминализиране на торент уеб сайтове, посредством които се нарушават авторски права. По предложение на някогашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов от ППДБ бе призната формулировката, че торентите са незаконни, в случай че се употребяват с комерсиална цел. Тошко Йорданов и Гроздан Караджов стачкуваха и обясниха, че този текст прави нарушители 90% от хората, които работят с компютри и постоянно си обменят файлове по торент технологията. Според тях се отваряла опция на сътрудниците на ГДБОП да нахлуят в авансово набелязано от тях жилище, да го обискират, да пребият даден човек, да конфискуват компютрите и смарт телефоните на фамилията му и чак след 6 месеца да му ги върнат, тъй като се е потвърдило, че торентите не са употребявани с комерсиална цел.

Очаква се окончателното да бъдат признати и текстовете в Наказателен кодекс, с които се криминализира отхвърли на водач да даде проба за алкохол или дрога, в случай че преди този момент към този момент наказван по административен ред за пиянство или опиати. Занапред такива водачи ще получават до 6 месеца затвор и 2000 лв. санкция.

Приета бе опцията при тежки произшествия, провокирани от пияни и дрогирани, съдът да лишава колите им, в случай че са тяхна благосъстоятелност или равностойността на колата по пазарни цени, в случай че е благосъстоятелност на различен.                       
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР