„Исторически“: Гласоподавателите в Еквадор отхвърлят сондажите за петрол в защитената зона на Амазонка

...
Гласоподавателите в Еквадор приеха референдум за забрана на сондажите за
Коментари Харесай

Гласоподавателите в Еквадор приеха референдум за забрана на сондажите за петрол в защитена зона на тропическите гори на Амазонка, ход, приветстван като „исторически“ от активистите за опазване на околната среда.

С почти всички преброени гласове в понеделник, почти 60 процента подкрепиха забраната за разработване на петрол в националния парк Ясуни, често описван като едно от най-големите убежища на биоразнообразие в света.

Референдумът беше част от предсрочните общи избори в неделя, които включваха гласуване за президентството и Националното събрание.

„Днес създадохме история“, каза Yasunidos, екологична група, която подкрепи референдума, в публикация в социалните медии. Той аплодира гласуването като „историческа победа за Еквадор и за планетата“.


Националният парк Ясуни — дом на стотици видове птици, земноводни и влечуги — е определен от Културната агенция на ООН, ЮНЕСКО, за биосферен резерват през 1989 г. Паркът също е дом на няколко местни общности, някои от които живеят в самоизолация.

Районът съдържа и някои от най-големите залежи на петрол в Еквадор, което увеличава натиска за сондиране в района.

Първоначално правителството на бившия президент Рафаел Кореа се опита да защити района от застрояване. През 2007 г. той представи инициатива, призоваваща международната общност да допринесе с 3,6 милиарда долара в замяна на забрана на сондирането.

Но когато помощта не се материализира, Кореа и неговите наследници продължиха с добива на петрол в земята на Ясуни.

Учените предупредиха, че Амазонка скоро може да достигне повратна точка: обезлесяването от петролни мини и други индустрии е свързано с намалени валежи, което от своя страна може да ускори изчезването на тропическите гори.

Упадъкът на Амазонка може да има глобални последици, тъй като гората служи като важен въглероден поглътител, способен да абсорбира въглеродни емисии от атмосферата.

Но преди гласуването в неделя привържениците на сондажите предупредиха, че забраната ще навреди на икономиката на Еквадор, която разчита в голяма степен на добива на петрол.

Министърът на енергетиката Фернандо Сантос каза пред Al Jazeera този месец, че прекратяването на сондажите ще „доведе до загуба от 1,2 милиарда долара годишно, което би било пагубно за икономиката на страната“.

Но активистите отпразнуваха вота в неделя като победа за коренното население и защитата на околната среда.

„Днес Еквадор предприема огромна стъпка за защита на живота, биоразнообразието и коренното население“, казаха двете основни местни групи в страната, CONFENIAE и CONAIE, в съвместна публикация в социалните медии.


Референдумът получи подкрепа от световни знаменитости, включително актьора Леонардо ди Каприо, който каза, че гласуването може да даде „пример“ за демократизиране на политиките за климата.

„Вече имаме силата да пуснем петролните компании и да дадем победа на земята, водата и живота“, каза Немонте Ненкимо, местен водач на народа Ваорани, пред Ал Джазира този месец.

Ненкимо добави, че гласуването ще бъде „ден, който ще запомним като деня, в който планетата започна да печели, а корумпираните политици и петролните компании загубиха“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР