Гларусите се оказаха основен проблем тази пролет за Бургас и

...
Гларусите се оказаха основен проблем тази пролет за Бургас и
Коментари Харесай

Гларусите станаха враг №1 на Бургас и Несебър

Гларусите се оказаха главен проблем тази пролет за Бургас и Несебър. В общинския съвет на регионалния град е входирано искане от двама общински съветници (ДБГ) за формиране на огромна работна група, която да измисли по какъв начин се ограничи популацията на този тип птици. Най-вероятно същото ще се случи и в Несебър, тъй като представители на обществеността упорстват за незабавни ограничения. Причината - броят на гларусите се усилва стремглаво, а трансформирайки се в неконтролирани хищници, те основават хигиенични, здравни и биологични опасности, оповестява " Сега ".

" Имало е случаи даже да кацнат в чиниите на хората по заведенията за хранене. По този метод плашат и са неприятни за туристите, което до води до финансови загуби на тези заведения ", са написали бургаските съветници. " Възрастни хора споделят, че не помнят такова знамение. Гларусите ровят в кофите за отпадък, късат чувалите, които изхвърлят семействата и заведенията “, оплака се пред БНР и Валентин Заяков от Обществен съвет- Несебър. Той е инициирал анкета за справяне с бедата.

Макар тематиката да би се сторила занимателна за мнозина, научно видяно тя е много сериозна. Хранейки се с мърша от сметища и контейнери, а след това кацайки на балкони и маси, гларусите може да сеят болести. Агресивното им държание е за сметка на храна на други животни и яйца от други птици. Лесно приспособими, те стабилно нарастват в урбанизиращите се градове. Напоследък и орнотолозите са сюрпризирани по какъв начин гонят във въздуха други птици, с цел да ги смъкват и изядат. На този декор шумът, който основават през размножителния си интервал, е най-малката неволя.

На пръв взор казусът би следвало да се ограничи с по-бързо сметосъбиране и затворени контейнери. Но не е напълно по този начин. Затова в Италия, Испания, Гърция и други страни се ползват способи посредством замяна на яйцата им или на заличаване на зародиша в тях. Преди години в Русе се употребиха звукови уреди - само че те просто прогонваха птиците от едно място на друго.

Разбира се, съществуват и многочислени отзиви, че гларусите са естествена верига от природата, която не трябва да бъде нарушавана. И че всички ограничения биха довели само до временен резултат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР