Гладът в Судан се задълбочава в резултат на войната, която

...
Гладът в Судан се задълбочава в резултат на войната, която
Коментари Харесай

Хуманитарни организации алармират за библейски глад в Судан

Гладът в Судан се задълбочава вследствие на войната , която избухна предишния април, като три пъти повече хора са изправени пред невиждани равнища на апетит , предава " Ройтерс ".

Хората се борят за достъп до храна в столицата Хартум и в размирния регион Дарфур , като понижените доставки и прекъснатите комуникации значително усложняват напъните на филантропичните организации и местни доброволци.

" Намираме се в сериозна заплаха от героичен, древен апетит в Судан " , сподели Ян Егеланд, началник на Норвежкия съвет за бежанците, в изявление след посещаване в лагери в Чад в средата на февруари, където в този момент обитават над половин милион судански бежанци.

Въпреки напъните на доброволци да обезпечат храна, достъпът до нея остава стеснен заради военните дейности и развалената инфраструктура. Войната, която избухна през 2019 година, отприщи талази от етнически убийства и всеобщи разселвания, които в допълнение усложняват обстановката в страната.
 Организация на обединените нации: 170 000 суданци са избягали в Южен Судан от войната
Организация на обединените нации: 170 000 суданци са избягали в Южен Судан от войната

Повече от 4 милиона души са разселени от 15 април насам

Ситуацията в столицата Хартум става все по-тежка, където 2800 души са блокирани във военна зона сред враждуващите фракции, съобшиха доброволци и очевидци, представени от " Ройтерс ".

Недостигът на храна принуждава хората да търсят хранителни запаси под прикритието на нощта, а някои се постанова да пият непреработена вода от Нил . Общите кухни, които са главен източник на храна, стопират активността си заради неналичието на ток и спиранията в връзките.

Спорадичният достъп до интернет разрешава на доброволците да продължат разпределението на храна  с помощта на системата Starlink на Илон Мъск. Въпреки това, малко интернационална помощ идва в страната, защото филантропичните организации се сблъскват с трудности при приемане на разрешителни от управляващите.

Ситуацията е изключително сериозна в района на Дарфур, където неналичието на достъп до храна и здравна помощ води до съществени здравни проблеми, изключително за децата. Разселените са изправени пред извънредно тежки условия за оцеляване, като доста от тях се борят да набират храна за своите фамилии.
 Судан опроверга WSJ за иранска военна база в страната
Судан опроверга WSJ за иранска военна база в страната

Нови политики, само че без доближаване с Техеран
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР