Глад за кадри: Един учител на 12 деца с проблеми.

...
Глад за кадри: Един учител на 12 деца с проблеми.
Коментари Харесай

Глад за кадри: Един учител на 12 деца с проблеми


Глад за фрагменти: Един преподавател на 12 деца с проблеми. 18 500 са учениците със специфични просветителни потребности, експертите не са разпределени отмерено из страната. Ресурсните учители са незадоволителни за увеличаващия се брой на децата
със специфични просветителни потребности,
Един ресурсен преподавател работи със приблизително 12 деца със специфични просветителни потребности (СОП). Това демонстрира справката, предоставена от Министерството на образованието и науката (МОН) за „ Телеграф “.
Общият брой на тези деца
от I до XII клас е 18 489, като с тях работят малко над 1500 ресурсни преподаватели по данните за образователната 2022/23 година.

Проверката на „ Телеграф “ беше предизвикана
от случая с изчезналата 17-годишна Ивана
от Дупница, която е в неопределеност от 22 февруари, която обаче не е записана със СОП. Именно нейният случай предизвика още по-голям интерес към тематиката за работата с тези деца и
проблемите пред системата.
Кметът на Дупница Първан Дангов също алармира за пропуски и от страна на родителите на момичето, които са се срамували да признаят за проблемите на щерка им. Той регистрира и че отношение към изгубването има тормозът, на който тя е била подлагана в учебно заведение.
Сравнително дребният брой ресурни
учители, които имат съществена задача в поддръжката на децата със СОП в просветителната ни система, не е единственият проблем. Родители алармират, че е значимо да се регистрира и тяхното неравномерно систематизиране. Дори в столицата има начални учебни заведения, които разполагат с до петима ресурсни, до момента в който в по-големите школа, които приготвят
и гимназисти, има единствено по един.
„ Ресурсните учители имат норматив от 25 астрономически часа седмично и в границите на тези часове всеки ресурсен преподавател работи с до 12 деца или възпитаници със специфични просветителни потребности. Броят на часовете, в които работи
с едно дете или възпитаник,
се дефинира от оценката на самостоятелните потребности на детето или ученика, която се прави от екип за поддръжка за личностно развиване “, потвърдиха пред „ Телеграф “ от МОН.
Децата и учениците със СОП,
които се образоват в системата на предучилищното и учебното обучение (в това число и тези, които се образоват в специфичните учебни заведения и в специфични групи в детските градини) се подкрепят от общо 5526 педагогичен експерти.
Това демонстрира още справката
от МОН. Освен ресурсните учители, които са тъкмо 1535, назначени са още 1380 психолози, 957 логопеди, 70 рехабилитатори на слуха и говора, 134 учители за деца с нарушено зрение, 11 учители на деца с повреден слух и 19 учители за деца с умствена назадничавост.
Към тях се прибавят и още 851
педагогичен съветници, 466 възпитатели и 103 други педагози. Бройката обгръща и заетите в детските градини. Там са регистрирани още 5739 деца със СОП и по този начин общата численост в просветителната ни система доближава 24 571.

Образователното ведомство подчертава върху главната цел на работата с децата със СОП, която е те да бъдат приобщени. От МОН прецизират, че се осъществят действия по обезпечаването на условия и запаси за създаване на подкрепяща среда в детските градини и учебните заведения. Както и за обезпечаването на обща и на спомагателна поддръжка за личностно развиване на деца и възпитаници със СОП.

Ангажиран с сходни задания е и непедагогически личен състав от 124 души. Най-голям дял от него са обществените служащи – 115. В системата на МОН работят петима рехабилитатори, двама ерготерапевти (б.р. – подкрепят лицата с функционални ограничавания да правят всекидневните си действия по най-хубавия метод по отношение на своите способности) и двама кинезитерапевти.

На 8701 от децата и учениците със специфични просветителни потребности, които се образоват в учебните заведения и детските градини (без специфичните учебни заведения и центровете за специфична просветителна подкрепа), е предоставена спомагателна поддръжка от 1143 педагогичен експерти от районните центрове за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение. В детските градини и учебните заведения са назначени 594 помощници на учителя, както и 1117 просветителни посредници.

Хиляди деца със СОП не съумяват да завършат наложителното образование до 16-годишна възраст, демонстрира разбор на администрацията на националния омбудсман Диана Ковачева. Причината – малко от тях имат опцията за спомагателна поддръжка от помощници на учителя поради липса на финансови средства.

Анализът на омбудсмана от края на предходната година демонстрира, че 10 000 деца със СОП и с увреждания са отвън просветителната система, 70% от детските градини и учебните заведения нямат построена налична среда, учителите са неподготвени за работа със специфични деца в обща класна стая.

„ Да бъдат основани пространства в учебните заведения и в детските градини, в които тези деца да влизат. Да бъдат приспособени пособия, учебници за потребностите на тези деца, те да имат повече часове в учебно заведение, с цел да могат фактически да бъдат част от просветителната система ”, прикани Диана Ковачева.

Тази година бюджетът за приобщаващо обучение е повишен със 7%, а задачата – откриване на повече работни места за психолози и логопеди.

„ През последните години огромна част от учебните заведения се ориентират към образуване на свои ресурсни екипи в самото учебно заведение, които да работят с децата със СОП. Но към момента съществуват и такива, които употребяват експертите от районните центрове. Може би през идната година една от главните задания във от ден на ден учебни заведения е да се разкриват места за подобен вид експерти ”, сподели министър Галин Цоков през декември.

През миналата образователна година записаните произшествия с експанзия в учебно заведение са 4057, демонстрират формалните данни на МОН. За съпоставяне през образователната 2021-2022 година те са били 2744.

„ По време на пандемията формите на принуждение, които се следиха, бяха свързани най-много с онлайн издевателството. Сега това, което се следи като наклонност, е увеличение на тези случаи в учебна среда ”, изясни Камелия Николова, специалист от Държавната организация за протекция на детето.

„ Не са малко и случаите на принуждение над преподавател, което е упражнено от възпитаник на територията на образователното заведение. През миналата година те са 207 “, разкри още Камелия Николова.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР