Гинка Станчева засенчва Елизабет Тейлър в Кан Напусна ни легендата

...
Гинка Станчева засенчва Елизабет Тейлър в Кан Напусна ни легендата
Коментари Харесай

Гинка Станчева засенчва Елизабет Тейлър в Кан 

Гинка Станчева засенчва Елизабет Тейлър в Кан

Напусна ни легендата Гинка Станчева, една от най-обаятелните актриси в българското кино и спектакъл. Тя издъхна на 90-годишна възраст.

Родена е на 15 юни 1932 година в София. През 1955 година приключва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев


В края на 50-те години на предишния век Гинка Станчева е една от най-големите звезди на българското кино. Всенародна обич й носят филмите „ Любимец 13″ и „ Специалист пo всичко “, където си партнира с Апостол Карамитев.

Тя е първата българска актриса, минала по аления килим в Кан, където филмът на Захари Жандов „ Земя “ е първият български филм, показан на фестивала. Там те са бурно приветствани от международния хайлайф на седмото изкуство - Бриджит Бардо, Елизабет Тейлър, Федерико Фелини и Джулиета Мазина. Това се случва през 1957 година

С ролята си на Цвета от “Земя ” Гинка Станчева омайва кинофестивала в Кан.. 23-годишната българка се появява на премиерата в българска национална носия и омагьосва феновете в операта, където текат прожекциите. Сред звездите на фестивала е Елизабет Тейлър, която в демонстрация на екстравагантност дава банкет с живи лъвове в кафези. Председател на журито е писателят Андре Мороа.

Никой не познава младата българка, само че публиката става на крайници и дълго приветства достоверната красота на носията и на младата жена, облечена в нея. За приемите Гинка си купува оттова кокетна рокля с фусти. За нея похарчва парите, дадени от свекърва й, италианка, с които трябвало да купи тромпет за брачна половинка си Пейчо Пейчев. Но парите не стигат и отиват за формалния тоалет, а за успокоение за брачна половинка има дънки.

“Никога няма да не помни тези искрящи очи. Емоциите и щастието бяха безгранични ”, прави поклон към красивата българка Андре Мороа. Гинка Станчева е в един хотел с Федерико Фелини и Жулиета Мазина – с тях всяка заран си споделя “Добро утро ”.

“Земя ” има голям триумф. Публиката се стича на вълни по крайбрежния бул. “Кроазет ”, с цел да види онлайн актрисата в самобитния фолклорен костюм, чиито постери заливат столицата на фестивала.


Иначе историята с носията е много тривиална – Гинка я облича непредпазливо и съвсем инцидентно.

В следвоенните години интелигенцията живее в беднотия, както и елементарният деец. Актрисата няма подобаваща рокля за лустросания кинопреглед. Съпругата на режисьора на “Земя ” Александър Жендов, работеща в Археологическия музей, изненадва с ексцентрично решение – Гинка да се яви в антентична носия. Вземат я от отбор “Филип Кутев ”.

За нея “Земя ” е вторият филм. Първият е “Хайдушка клетва ”. Снимките и за двата кино лентата прави по време на дебюта си в театъра в Благоевград. От неспокойствие на пробите за “Хайдушка клетва ” младата актриса не може да спи – даже не е мечтала да снима дружно със своя идол Апостол Карамитев. Като студентка единствена от сътрудниците си има специфичното позволение на проф. Сърчаджиев да стои в Народния и да гледа играта на христоматийни за българския спектакъл имена като Апостол Карамитев, Ирина Тасева, Маргарита Дупаринова, Мила Павлова, Йордан Матев.

На снимачната площадка на “Хайдушка клетва ” усеща, че ще припадне от неспокойствие. С доста такт Апостол й оказва помощ да се овладее пред камерата.


Освен с функциите си в киното Гинка Станчева се прочува и като име от трупата на Народния спектакъл за младежта, където изиграва съвсем всички Шекспирови героини. В златните години на Младежкия Гинка потегля с часове по-рано от у дома преди зрелище, с цел да се наприказва с хората, които я стопират на улицата. По същия метод актрисата се държи и в звездния си час в Кан. Не отхвърля на никого подпис. Подарява фотография и на пиколото в асансьора на хотела, а той на другия ден й признава, че я закачил над леглото си.

За антизвездното си държание българката даже е подложена на критика от локален публицист. Според него не можело актрисата да признава, че е омъжена, и на какъв брой години е – това били тематики табу за префърцунените дами на киното.

С Пейчо Пейчев, наследник на българин и италианка, приключват дружно ВИТИЗ и отпътуват по систематизиране в Благоевград.


Всъщност разпределеният е Пейчо, а Гинка следва повика на сърцето си и отхвърля оферти за Бургас. На провинциалната сцена двамата играят Ромео и Жулиета. Той е най-голямата, първата и единствената обич

на хубавицата. Обичат се и се ревнуват с голяма мощ. Пейчо подрежда да смъкват неин портрет от витрината на Младежкия поради разголената й гръд. Върволицата от зяпачи е голяма. “Как може да търпиш сходно нещо! ”, недоволства брачният партньор й и подрежда на личния състав да смъкват портрета.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР