Гигантските панди, живеещи в зоологически градини, може да страдат от „джет лаг“, се казва в проучването

...
editable=текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Регистрирайте се за научния
Коментари Харесай

editable="текст" data-component-name="редакторска бележка" class="editor-note inline-placeholder" data-article-gutter="true"> Регистрирайте се за научния бюлетин на Wonder Theory на CNN.

Гигантските панди, живеещи в плен, може да страдат от „джет лаг“, ако телесните им часовници не съвпадат със средата им, твърдят учени.

Това може да има значително въздействие върху благосъстоянието и поведението на застрашения вид, според ново проучване, публикувано в понеделник в списание Frontiers in Psychology.

Като всички животни, пандите имат циркаден часовник - вътрешен телесен часовник, който работи в приблизително 24-часови цикли - и се регулира от сигнали от тяхната среда. Но проблемите възникват, когато знаците, на които са изложени в плен, не съвпадат с тези в естествената им среда, установи проучването.

Това може да бъде много важно за разглеждане на хуманното отношение към животните в плен, много от които са изложени на висок риск от изчезване в дивата природа - включително гигантските панди.

„Животните, включително хората, са развили ритми, за да синхронизират вътрешната си среда с външната среда“, каза водещият автор на изследването Кристин Гандия, докторант в университета Стърлинг в Шотландия, в съобщение за новини.

„Когато вътрешните часовници не са синхронизирани с външни знаци като светлина и температура, животните изпитват неблагоприятни ефекти. При хората това може да варира от джет лаг до метаболитни проблеми и сезонно афективно разстройство“, каза Гандия.

Гигантската панда Ай Бао държи бебето си панда с уста, след като роди близнак в увеселителния парк Everland в Йонгин, Южна Корея, 11 юли 2023 г. Гигантската панда Ай Бао държи бебето си панда с уста, след като роди близнак в увеселителния парк Everland в Йонгин, Южна Корея, 11 юли 2023 г. Samsung C&T/Yonhap/Ройтерс

Гандия и екип от наблюдатели се заеха да разберат как „джет лагът“ на живот в географски ширини, в които животните не са еволюирали, може да ги засегне.

„Това определено е концепция, която може да се приложи към всички животни в плен“, каза Гандия пред CNN.

Гигантските панди бяха избрани като фокус за изследването отчасти защото водят силно сезонен живот. Миграциите се случват през пролетта, защото пандите ядат определен вид бамбук и тръгват да търсят нови издънки. Пролетта също е сезон на чифтосване.

Лечението им в плен също се поддава добре на проучването, добави Гандия.

„Пандите са много добри животни, върху които да се съсредоточите“, каза тя. „Те са много популярни в зоологическите градини и има много, които имат „панда камери“ (уеб камери от загражденията на животните), така че можем да видим как поведението им се променя на различни географски ширини.“

Тези камери позволиха на учените да наблюдават поведението на пандите в продължение на 24 часа. Междувременно други фактори, като редовни посещения от пазачи в зоологическата градина, също могат да повлияят на циркадните часовници на животните.

Гандия обясни на CNN, че географската ширина на големите панди е между 26 и 42 градуса на север. Съответстващите географски ширини също могат да се разглеждат между 26 и 42 градуса на юг, каза тя, тъй като те отразяват температурата и условията на осветление.

Екип от 13 наблюдатели, воден от Гандия, наблюдава 11 гигантски панди в шест различни зоологически градини, всички от които са родени в плен. Зоологическите градини не са идентифицирани, но са грубо разделени между естествените географски ширини на животните и тези извън този диапазон. Тези, които съвпадат, са в географски ширини, еквивалентни на естественото им местообитание в Китай, но може да са били и в други страни.

Наблюдателите изучаваха пандите всеки месец в продължение на една година, като редовно отчитаха, за да видят как се променя поведението им.

В имейл до CNN Гандия обясни: „Записахме по същество целия репертоар от поведението на гигантската панда, опитвайки се да отчетем поведение, което е положителен, неутрален и отрицателен индикатор за благосъстоянието. И така, това би включвало поведение като игра, поддържане и поведение, свързано със сексуален живот, като положително поведение и пиене и уриниране/дефекация като неутрално поддържащо поведение и няколко необичайни/стереотипни поведения като негативно поведение, като най-често срещаното е ритъмът.“

Дневната светлина и температурата се оказаха важни за пандите.

 Опитвам се да си почина малко по време на полет. Опитвам се да си почина малко по време на полет. skynesher/iStockphoto/Getty Images

Гандия обясни сравнението с джетлаг, като каза на CNN: „„Джет лаг“ не се отнася до острата неспособност за сън в правилното време в резултат на бързото преместване между различни часови зони, а по-скоро до потенциалната липса на способност за пълно адаптиране към околната среда условия и знаци на географски ширини, в които пандите не са еволюирали да живеят. Следователно това може да доведе до десинхронизиране на определени вътрешни часовници или поведение с околната среда или помежду си.

Животните в плен показаха три пика на активност по време на 24-часов период - един от които през нощта - точно както биха направили в естествената си среда. Сексуалното поведение е регистрирано само през деня при възрастни панди, което може да е по-лесно време за тях да намерят партньори в дивата природа.

Установено е, че тези, които живеят в плен извън географската си ширина, са по-малко активни, което може да се дължи на факта, че дневната светлина и температурата се различават от тези в естествената им среда.

„Когато големите панди са настанени на по-високи географски ширини – което означава, че те преживяват по-екстремни сезони, отколкото са еволюирали – това променя техните нива на обща активност и необичайно поведение“, каза Гандия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР