Гигантски айсберг, който е значително по-голям от Манхатън, се отчупи

...
Гигантски айсберг, който е значително по-голям от Манхатън, се отчупи
Коментари Харесай

Айсберг колкото половин София се отчупи от Антарктика

Гигантски айсберг, който е доста по-голям от Манхатън, се отчупи от ледника Пайн Айлънд в западната част на Антарктида, предава iflscience.

Учените следят ледника от началото на октомври, откакто чрез сателитни фотоси виждат голяма пролука в леда. Тя е почнала в средата на шелфа и последователно се е разпространявала в посока отвътре навън.

Сега това голямо парче лед, което е с повърхност към 225 кв км (горе-долу колкото половин София), плува свободно в морето Амундсен. Айсбергът, наименуван B-46, към този момент е почнал да се разгражда. Подобни великански отчупвания се следиха един път на 6 години. От 2013 година обаче се случиха към този момент цели четири.

„ Забележителното в тази ситуация е, че честотата на сходни отчупвания се усилва “, разяснява специалистът Щеф Лермит от TU Delft пред Earther.

Днес Пайн Айлънд е най-бързо намаляващият хладилник на Земята. Той сформира 10% от ледената завивка на Западна Антарктика. Всяка година към 45 милиарда тона лед от него се трансформират във вода.

Mashable отбелязва, че това е едвам шестото огромно отчупване от Пайн Айлънд от 2001 година насам. Честотата на тези събития обаче е в действителност притеснителна. Тя е знак, че светът се трансформира безусловно пред очите ни поради настъпващите климатични промени.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР