Гигантска кула, която пречиства въздуха. Наподобява огромен комин. 100 -метровото

...
Гигантска кула, която пречиства въздуха. Наподобява огромен комин. 100 -метровото
Коментари Харесай

Зелена светлина: Гигантска кула пречиства въздуха в Китай

Гигантска кула, която пречиства въздуха. Наподобява голям комин. 100 -метровото оборудване е китайско откритие и е част от битката на страната със замърсяването.

Кулата се издига в Сиан, античната столица на Китай. Градът, от който в миналото тръгвал Пътя на коприната. Там първият китайски император основал подземно царство с теракотена войска, която да го охранява. Едно от чудесата на света. Дали пречистващата кула няма да е идващото? Тя е талантлива със способността да дишва и издиша. Въздухът се всмуква в остъклени колектори край кулата. Те са с размерите на половин футболно игрище. В тях смогът се загрява, а частиците се насочват към комина, с цел да се филтрират. След като бъде рафиниран, въздухът се изтласква в атмосферата.

Коминът улавя нездравословни газове в радиус от 10 квадратни километра. За денонощие през него минават 10 милиона кубически метра въздух. Откакто работи кулата, в региона замърсяването е намаляло с към 15 %. Коминът в Сиан е единствено смален вид на гигантския филтър, който желаят да построят китайските учени. Тяхната цел е да изградят оборудване с височина 500 метра и диаметър 220 метра. Очаква се то да улавя нездравословните газове в радиус от 30 квадратни километра. Внушителен и упорит проект.

Но Китай, където следствията от индустриалното и битово замърсяване са огромни, се нуждае от такива ограничения с голям обсег и благоприятни условия. Пречиствателните станции за отпадни води наподобява имат правоприемник, който може да освободи въздуха от нездравословните газове и от праховите частици.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР