Getty Images Експерти от редица държави от ЕС предупредиха за трета

...
Getty Images
Експерти от редица държави от ЕС предупредиха за трета
Коментари Харесай

B117, новият вариант на COVID-19: Предизвикателството, пред което е изправена цяла Европа

 Getty Images Експерти от редица страни от Европейски Съюз предизвестиха за трета вълна от ковид и приканиха ограничаващите ограничения да не се отпускат, а даже да се затегнат. Третата вълна те свързват с новия, така наречен " английски " (първо открит във Великобритания) вид на вируса, който предизвиква Covid-19. За него се твърди, че е към 70% по-заразен от " естествения " вид.

Повече от петдесет страни по света към този момент рапортуваха за доказани случаи на този нов вид.

В Дания да вземем за пример са регистрирани 256 случая с новия по-заразен вид на ковид, прочут като B117 (латинска буква). За съпоставяне, на 13 януари броят им е бил 208. Премиерът на страната Мете Фредериксен, съобщи преди ден, представена от ДПА:

" Смятам, че удължаването на рестриктивните мерки е необходимо; не на последно място, с цел да подсигуряваме, че английският вариант няма да подкопае контрола на епидемията в Дания ".

Австрийският вирусолог Андреас Бергталер предизвести за заплахата от избухливо разпространяване на новия вирусен вариант. " Това е предизвикателство, пред което е изправена цяла Европа ". Крайно належащо е да се вземат спомагателни ограничения, с цел да се предотврати допустимо най-рано заплахата от развиване, каквото следим в Англия и Ирландия.

Самата Ирландия записва огромен брой случаи на инфекции от открития във Англия вариант на вируса. През първата седмица на годината, новият вид е бил открит в 45 на 100 от взетите в Ирландия проби.

" За нашите учени е доста значимо да изследват новия (вариант на коронавируса). Междувременно възприемаме доста внимателен метод ", сподели през днешния ден италианският здравен министър Роберто Сперанца.

В Испания също се усилва броят на случаите, свързани с новия вид на вируса, означи държавното управление.

И във Франция бяха доказани случаи на мутиралия вариант, да вземем за пример в южния град Марсилия и в региона на Париж.

Здравният министър на Швейцария Ален Берсе съобщи, че поради новия, още по-заразен вариант на ковид, през февруари в страната се чака трета вълна от Covid-19.

Англия, която е най-тежко засегнатата от пандемията страна в Европа, се сблъсква с новия вариант на ковид. В началото на месеца бе наложена трета  карантина. За да излезе от рецесията, държавното управление възнамерява да имунизира доникъде на февруари към 15 милиона души на възраст над 70 години или изключително уязвими обществени групи - гледачите и жителите на домове за възрастни, или малко под една четвърт от популацията.

Новият, по-заразен вид на вируса може да обхване Съединените щати през идващите седмици и да стане преобладаващ вариант още през март, което ще докара до ново нарастване на случаите напролет, предизвестиха в петък, 15 януари, Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в страната.

Експертите са уверени, че разновидността, прочут като B117, към момента циркулира на ниски равнища в Съединени американски щати. Потвърдени са единствено 76 случая на зараза, породени от новия вид, в 12 щата, макар че рутинно не се организират проби за него.

Учените считат, че съществуват няколко тактики за разкриване на новия вирус и е невероятно да се създадат сигурни прогнози за развиването му през идващите седмици. Най-ефикасната тактика, съгласно тях, е всеобщото имунизиране на популацията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР