Гето не се възприема като място на насилие, а като

...
Гето не се възприема като място на насилие, а като
Коментари Харесай

Балетът на Марио Пиаца Гето разказва истории за човечност и обединение

" Гето " не се възприема като място на принуждение, а като израз на търсене на разговор с почитание към обществените и културни разлики. От това определение и умозаключение е тръгнал интернационално приетият хореограф Марио Пиаца, с цел да сътвори своя балет, носещ същото заглавие.

" Гето " е театър, който е в непрестанна еволюция още от неговото възникване през сезон 2002/2003 година за Teatro Massimo, Палермо. На 21 май той влезе в програмата на Оперния спектакъл в Стара Загора, след което ще стартира своя тур, като още през днешния ден, 29 май, ще бъде показан на сцената на Националния музикален спектакъл в София. Новата режисура е въображаема за балетната натрупа на Старозагорската опера, ръководена от Силвия Томова. Възстановката е на Людовик Парти (асистентът на Марио Пиаца и репетитор на балета на Старозагорската опера). Сценичната визия е въодушевена от поетичната живопис и от цветовете на Марк Шагал, в драматургичното деяние се развиват главните тематики на хореографския план за ново виждане на придвижванията. Сценографията е на художника Тодор Демеров, а костюмите са дело на Мария Христова.

В основната роля на Сара през днешния ден феновете ще видят изумителната със своята артистичност и танцова техника примабалерина и носителка на " Кристална лира 2018 " в категорията " Млад реализатор " Анелия Димитрова. В ролята на Давид ще й партнира италианецът Паскуале Казелли. Талантливият балетист произлиза от артистично семейство - неговата баба, която участва на премиерата на " Гето " в Стара Загора, е някогашна балерина. В ролята на Душата ще танцува Ромина Славова, която с изключение на с прелест и изящност, притегля вниманието с доста сполучливите си авторски хореографии. Забележително е присъединяване на японеца Томоки Ишиго в ролята на Главния равин. Томоки към този момент направи своите първи впечатляващи основни функции на Базил ( " Дон Кихот " ), на Шута в " Лебедово езеро " и се радва на благосклонността на старозагорската аудитория.

В спектакъла взе участие съвсем цялата интернационална балетна натрупа на Държавната опера в Стара Загора. Именно тази многоцветност и многообразие от над 11 националности въодушевява хореографа Марио Пиаца и той вдъхва нов живот на своя атрактивен и изпълнен с богато човешко наличие театър. Неповторимата сила на младата балетна натрупа на Старозагорската опера трансформира " Гето " в спектакъл-фойерверк, който " изстреля " артистите в неподозирана от тях самите нова професионална орбита, отбелязва Сийка Лапачка, специалист ВО на Старозагорската опера.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР